Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων για Εξαγωγές στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων για Εξαγωγές στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου


Η δράση «Προώθηση των πωλήσεων και κυρίως των εξαγωγών ΜμΕ» επιδιώκει την ενίσχυση των επιχειρήσεων που ανήκουν στους τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3) στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Στοχεύει στη στήριξη πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την προώθηση της εξωστρέφειας τους, με έμφαση στην εκμετάλλευση ευκαιριών για εξαγωγές.

Οι επιχειρήσεις που μπορούν να συμμετάσχουν στη δράση θα πρέπει να λειτουργούν υπό μία από τις εξής μορφές: Ανώνυμη Εταιρεία, Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης, Ομόρρυθμη ή Ετερόρρυθμη Εταιρεία, ΙΚΕ, Ατομική επιχείρηση, Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Ν. 4430/2016), Ναυτιλιακή Εταιρεία Πλοίων Αναψυχής, και Αγροτικός Συνεταιρισμός.

Στο πλαίσιο της δράσης, αναμένονται βελτιώσεις στους βασικούς δείκτες ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας των συμμετεχουσών επιχειρήσεων, καθώς και ενίσχυση των ικανοτήτων τους ώστε να ενταχθούν σε διεθνείς αλυσίδες αξίας. Οι επιχορηγήσεις (grants) θα κατευθύνονται σε υφιστάμενες ΜμΕ προκειμένου να αυξήσουν τις πωλήσεις τους ή να αναπροσαρμόσουν τις πωλήσεις τους προς τις διεθνείς αγορές.

Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 4 εκατ. ευρώ, με τον επιχορηγούμενο προϋπολογισμό κάθε επενδυτικού σχεδίου να κυμαίνεται από 60 χιλ. ευρώ έως 300 χιλ. ευρώ. Η δημόσια δαπάνη θα καλύπτει το 50% του προϋπολογισμού, με το υπόλοιπο ποσό να προέρχεται από ιδιωτική συμμετοχή. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν ίδιους πόρους ή δανεισμό για την κάλυψη αυτής της συμμετοχής.

Ενδεικτικά, οι διαδικασίες που θα χρηματοδοτηθούν περιλαμβάνουν την εκπόνηση επιχειρηματικού σχεδίου, τη διερεύνηση νέων αγορών μέσω ερευνών αγοράς και συμμετοχής σε εκθέσεις, τη διεύρυνση των δικτύων τους και την ανάπτυξη νέων προϊόντων. Επιπλέον, θα υποστηριχθεί η αναβάθμιση της προβολής αυτών των προϊόντων στο εξωτερικό μέσω branding και συμμετοχών σε διεθνείς εκθέσεις.

Πηγή: newsbeast.gr