Ελληνική Οικονομία Προβλέψεις Ανάπτυξης και Χρέους για τα Επόμενα Χρόνια

Ελληνική Οικονομία Προβλέψεις Ανάπτυξης και Χρέους για τα Επόμενα Χρόνια


Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤnews, ο υπουργός Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε τις πιο πρόσφατες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, εστιάζοντας στις ανάπτυξες και τις δημοσιονομικές στρατηγικές. Ειδικότερα, δήλωσε ότι ο στόχος ανάπτυξης έχει αναθεωρηθεί σε 2,2% για το 2024 και 2,3% για το 2025, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει ρεαλιστική σε σχέση με τις προοπτικές που διαμορφώνονται.

Αναλύοντας τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημείωσε ότι σύμφωνα με αυτές, η Ελλάδα θα επιτύχει ανάπτυξη 2,3%. Σε αντίθεση με αυτό το μοντέλο, η ελληνική κυβέρνηση περιμένει καλύτερα αποτελέσματα, με τα ποσοστά ανάπτυξης να βελτιώνονται. Ανέφερε ότι ακόμα και αν οι πιο συντηρητικές προβλέψεις επαληθευτούν, η οικονομία θα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο μέχρι το 2028.

Σχετικά με το δημοσιονομικό περιθώριο, ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε πως από τη στιγμή που οι δημοσιονομικοί κανόνες είναι αυστηρά καθορισμένοι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το υπερπλεόνασμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του χρέους. Παρέθεσε επίσης ότι για πρώτη φορά θεσμοθετείται η δυνατότητα να αξιοποιείται το οικονομικό απόθεμα χρόνων που ήταν καλοί για να εξισορροπηθούν οι αρνητικές χρονιές.

Όσον αφορά το χρέος της χώρας, ο υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα πρόκειται να γίνει η πρώτη χώρα της Ευρώπης που δεν θα έχει το δυσμενέστερο χρέος, αναφερόμενος στην πιθανότητα το χρέος να πέσει κάτω από το 100% μέχρι το 2032. Επεσήμανε ότι η Ελλάδα κατέχει την ταχύτερη αποκλιμάκωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, κάτι που αφορά και τη διαδικασία που μπορεί να ακολουθήσει εάν η Eurostat εγκρίνει την εκτίμηση του χρέους από το 2012 και μετά.

Τέλος, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι, παρά τις ανησυχίες σχετικά με το χρέος του 2032, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η επιμήκυνση του χρόνου και η διατήρηση του ίδιου χρέους, προσδιορίζοντας έτσι τη σταθερότητα του ελληνικού οικονομικού μοντέλου ως τομέα με θετική κατεύθυνση.

Πηγή: newsbeast.gr