Ελληνική Κεντρική Τράπεζα Εξετάζει Νέα Μείωση Επιτοκίων για Στήριξη της Οικονομίας

Ελληνική Κεντρική Τράπεζα Εξετάζει Νέα Μείωση Επιτοκίων για Στήριξη της Οικονομίας


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εξετάζει την πιθανότητα νέας μείωσης των επιτοκίων την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς η υποχώρηση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη στο 1,8% τον Σεπτέμβριο δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες. Αυτή η πρόθεση αναδεικνύεται στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασής τους, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα.

Σύμφωνα με τα πρακτικά, οι κεντρικοί τραπεζίτες επισημαίνουν την ανάγκη να είναι «ελεύθεροι να ανταποκριθούν σε όλα τα εισερχόμενα δεδομένα». Υπογραμμίζουν ότι η ταχύτητα της περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη αυτών των δεδομένων. Αν και η ΕΚΤ επιθυμεί να συνεχίσει τη σταδιακή μείωση των επιτοκίων, ορισμένοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι θα ήταν πιο κατάλληλο να περιμένουν μέχρι τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, οπότε θα έχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη.

Υπέρ της άποψης για άμεσες μειώσεις των επιτοκίων τάσσεται ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος επεσήμανε ότι είναι δυνατόν να γίνουν δύο μειώσεις κατά 0,25% έως τον Δεκέμβριο. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Γάλλου ομόλογου του, Francois Villeroy de Galhau, ο οποίος χαρακτήρισε την πιθανότητα μείωσης «πολύ πιθανή» και τόνισε ότι δεν θα είναι η τελευταία.

Παράλληλα, οι κεντρικοί τραπεζίτες εκφράζουν ανησυχίες για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη, με τις τελευταίες εκτιμήσεις να προδιαγράφουν μια εύθραυστη ανάκαμψη και αυξημένους κινδύνους για την οικονομική δραστηριότητα. Οι χαμηλότερες προβλέψεις ανάπτυξης για το 2024 και το 2025 σε σχέση με τον Ιούνιο ενισχύουν αυτές τις ανησυχίες. Όμως, αναγνωρίζεται ότι με τον πληθωρισμό κοντά στον στόχο της ΕΚΤ, η πραγματική οικονομική δραστηριότητα θα έχει ολοένα μεγαλύτερη σημασία για την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.

Ο Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε σε σχετική δήλωση ότι ακόμη και μετά από μια μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 0,5% στο 3%, η νομισματική πολιτική παραμένει περιοριστική, υποδεικνύοντας τη συνεχιζόμενη προσοχή που χρειάζεται για την επίτευξη των στόχων της ΕΚΤ όσον αφορά τον πληθωρισμό.

Πηγή: newsbeast.gr