Ελληνική και Γαλλική Οικονομία: Συγκρίσεις και Προκλήσεις στην Ευρωπαϊκή Συνεργασία

Ελληνική και Γαλλική Οικονομία: Συγκρίσεις και Προκλήσεις στην Ευρωπαϊκή Συνεργασία


Σε συνέντευξή τους στον ραδιοφωνικό σταθμό «radiofrance», ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο Ζαν Πιζανί Φερί συζήτησαν για την ελληνική οικονομική κρίση, την τρέχουσα κατάσταση της γαλλικής οικονομίας και τη διεθνή συνεργασία. Ο πρώην υπουργός και καθηγητής στο European University Institute, αναφερόμενος στην ερώτηση αν η Γαλλία είναι η νέα Ελλάδα, τόνισε την ανάγκη να μην υπερβάλλουν σε τέτοιες συγκρίσεις. Εξήγησε πως το 2010 η Ελλάδα βρισκόταν σε πολύ σοβαρή κρίση, με τρία ελλείμματα: δημοσιονομικό, ανταγωνιστικότητας και εμπιστοσύνης.

Συνεχίζοντας, ο Γ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ότι η κατάσταση της γαλλικής οικονομίας είναι ανησυχητική, αλλά όχι σε επίπεδα κρίσης όπως αυτά της Ελλάδας το 2010. Ενημέρωσε ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας τότε ήταν στο 130% του ΑΕΠ και το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 15%. Απαντώντας σε ερώτηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας σήμερα, ανέφερε ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί, όμως η ελληνική κρίση συγκρίνεται μόνο με την οικονομική κρίση του 1929-1932 στην Αμερική, σημειώνοντας ότι στην περίπτωση της Ελλάδας χρειάστηκαν 15 χρόνια για την αποκατάσταση της κατάστασης.

Σχετικά με τη φορολόγηση στην Ελλάδα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι υπήρξε ο πρώτος υπουργός που φορολόγησε την Εκκλησία, και ανέφερε ότι οι εφοπλιστές προστατεύονται από το Σύνταγμα. Ανέφερε ότι η κοινή γνώμη θεωρεί ότι και οι δύο αυτές ομάδες δεν φορολογούνται επαρκώς.

Αναφερόμενος στη γαλλική οικονομία, υπογράμμισε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας θα υπερβεί το 6% του ΑΕΠ, γεγονός που είναι μια δυσάρεστη έκπληξη, αλλά αποδίδεται κυρίως σε υπερβάσεις κρατικών δαπανών, και όχι σε προσπάθεια απόκρυψης της πραγματικής κατάστασης. Η έλλειψη πολιτικής σταθερότητας ήταν επίσης ένα σημαντικό πρόβλημα για τη Γαλλία, ωστόσο παρατήρησε ότι η αύξηση των φορολογικών εσόδων δεν αποτελεί πια ταμπού.

Όσον αφορά τη διεθνή συνεργασία, οι δύο οικονομολόγοι σημείωσαν ότι υπάρχουν παραδείγματα θετικών αποτελεσμάτων, όπως κοινοί κανόνες ανταγωνισμού και συνεργασίες στον τομέα της υγείας κατά την πανδημία. Σχετικά με το ζήτημα της μετανάστευσης, ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι η έλλειψη κοινής αντίληψης μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών αποτελεί μείζον πρόβλημα και ότι απαιτείται οικονομική ανάλυση για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της μετανάστευσης, προτού μπορέσουν να συμφωνήσουν σε στρατηγικές αντιμετώπισής της.

Πηγή: newsbeast.gr