Η Ελλάδα διατηρεί τη 27η θέση ανάμεσα σε 38 χώρες του ΟΟΣΑ για το 2023 στον Δείκτη Διεθνούς Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) σε συνεργασία με το Tax Foundation. Η θέση αυτή δεν έχει αλλάξει σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ενδεικτικά, η χώρα μας βρίσκεται μεταξύ του Βελγίου (26η θέση) και της Δανίας (28η θέση).
Η συνολική βαθμολογία της Ελλάδας φέτος ανέρχεται σε 60,9. Στις επιμέρους κατηγορίες, κατέχει τις εξής θέσεις:
– 17η θέση στην εταιρική φορολόγηση,
– 9η θέση στη φορολόγηση φυσικών προσώπων,
– 34η θέση στη φορολόγηση της κατανάλωσης,
– 27η θέση στους φόρους επί της ιδιοκτησίας,
– 21η θέση στη φορολόγηση των κερδών στο εξωτερικό.
Σημαντικές αδυναμίες του ελληνικού φορολογικού συστήματος που αναφέρονται στην έκθεση περιλαμβάνουν τους περιορισμούς που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες στην Ελλάδα σχετικά με τη χρησιμοποίηση καθαρών ζημιών για αντιστάθμιση μελλοντικών κερδών. Επίσης, οι εταιρείες δεν έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν ζημιές από προηγούμενα έτη για τη μείωση του φορολογητέου εισοδήματος. Επιπλέον, η Ελλάδα διαθέτει περιορισμένο αριθμό φορολογικών συμβάσεων (58 έναντι 75 του μέσου όρου του ΟΟΣΑ).
ΟΦΠΑ στην Ελλάδα είναι υψηλός (24%) και η φορολογική βάση είναι περιορισμένη, καλύπτοντας μόλις το 37% της τελικής κατανάλωσης. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν θετικά στοιχεία στο φορολογικό σύστημα της χώρας, όπως η φορολογία μερισμάτων φυσικών προσώπων, η οποία είναι μόλις 5%, σημαντικά χαμηλότερη από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (24,7%). Ο φορολογικός συντελεστής του εταιρικού εισοδήματος είναι επίσης χαμηλότερος του ΟΟΣΑ, φτάνοντας το 22% έναντι 23,9% μέσης τιμής.
Για έντεκα συνεχόμενα χρόνια, η Εσθονία κατατάσσεται στην κορυφή με τον πιο ανταγωνιστικό φορολογικό κώδικα, ενώ η Κολομβία βρίσκεται στην τελευταία θέση (38η). Κάτω από την Ελλάδα στο σύστημα του ΟΟΣΑ βρίσκονται χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Ισλανδία και η Πορτογαλία. Πηγή: newsbeast.gr