Ελεγκτικός Έλεγχος Υποθέσεων Φορολογίας πριν την Προθεσμία Παραγραφής

Ελεγκτικός Έλεγχος Υποθέσεων Φορολογίας πριν την Προθεσμία Παραγραφής


Χιλιάδες φορολογικές υποθέσεις περνούν από έλεγχο καθώς πλησιάζει η προθεσμία παραγραφής τους, η οποία είναι η 31η Δεκεμβρίου 2024. Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ επιταχύνουν τις διαδικασίες, εστιάζοντας σε υποθέσεις του 2018. Εάν αυτές οι υποθέσεις δεν ελεχθούν, θα παραγραφούν οριστικά, με την προσοχή να είναι στραμμένη σε περιπτώσεις όπως εργαζόμενοι και συνταξιούχοι με αδήλωτα ποσά, ιδιοκτήτες ακινήτων με αδήλωτα εισοδήματα και φυσικά πρόσωπα που λαμβάνουν αμοιβές από το εξωτερικό και δεν τις έχουν δηλώσει.

Οι υπάρχουσες ρυθμίσεις επιτρέπουν την επέκταση της προθεσμίας παραγραφής έως δέκα χρόνια, εφόσον υπάρχουν νέες πληροφορίες που δεν είχαν αξιοποιηθεί νωρίτερα. Η επέκταση αυτή αφορά κυρίως υποθέσεις που σχετίζονται με το εξωτερικό, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Πρέπει να έχει υποβληθεί αίτημα αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής εντός πενταετίας και τα στοιχεία να καταστούν διαθέσιμα μετά την πενταετία και μέχρι τη συμπλήρωση της δεκαετίας.

Οι υποθέσεις που παραγράφονται στο τέλος του 2024 είναι οι εξής: φορολογικές υποχρεώσεις εισοδήματος και ΦΠΑ για το 2018, υποθέσεις που αφορούν δήλωση ψευδών στοιχείων για ακαθάριστα έσοδα ή δαπάνες από επιχειρήσεις, καθώς και περιπτώσεις μη δήλωσης αναδρομικών αποδοχών του 2018. Επιπλέον, υπάρχουν και οι περιπτώσεις απλήρωτων τελών κυκλοφορίας για το 2019, για τις οποίες περίπου 80.000 ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν ήδη ή θα λάβουν σύντομα ειδοποιήσεις από την ΑΑΔΕ. Αυτοί θα μπορούν να δηλώσουν μέσω της εφαρμογής myCar την κατάσταση των οχημάτων τους μέχρι τις 31/10/2024, με αίτημα απαλλαγής από τα τέλη αν ισχύουν συγκεκριμένες συνθήκες.

Τα μηνύματα που αποστέλλονται περιλαμβάνουν οδηγίες για τη διαδικασία δήλωσης της κατάστασης του οχήματος και την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών. Η εφαρμογή για την υποβολή αιτημάτων θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τον Νοέμβριο του 2024. Στους υπόλοιπους ιδιοκτήτες οχημάτων που δεν ανταποκριθούν στην προθεσμία, θα αποσταλούν ειδοποιήσεις πληρωμής με διπλάσιο ποσό των αρχικών τελών και πρόστιμα.

Πηγή: newsbeast.gr