Έλεγχοι για τους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν εγκατέστησαν το σύστημα πληρωμών

Έλεγχοι για τους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν εγκατέστησαν το σύστημα πληρωμών


Ο ελεγκτικός μηχανισμός πρόκειται να ξεκινήσει ελέγχους στους ελεύθερους επαγγελματίες, επικεντρώνοντας την προσοχή του σε πάνω από 100.000 άτομα που δεν έχουν ακόμα ενσωματώσει το σύστημα άμεσων πληρωμών. Αυτοί οι επαγγελματίες κινδυνεύουν με πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών δεν παρείχε νέα παράταση για την προθεσμία που έληξε στις 2 Σεπτεμβρίου για την εγκατάσταση του συστήματος IRIS, ωστόσο, έχει δοθεί σιωπηρή παράταση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου προτού αρχίσουν οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ και οι κυρώσεις.

Ο έλεγχος των υπόχρεων περιλαμβάνει ότι δικαιούχοι πληρωμής οφείλουν να αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα και υπηρεσίες άμεσων πληρωμών, όπως είναι το IRIS, αν παρέχουν υπηρεσίες σε καταναλωτές ή αν διαθέτουν Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) που περιλαμβάνονται στη σχετική λίστα. Εξαιρούνται άτομα με αναπηρία όρασης 80% και άνω, καθώς και οι αυτόματοι πωλητές προϊόντων μέχρι την 31.12.2024.

Αρμόδιες αρχές για την εκτέλεση των ελέγχων είναι η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) και οι ελεγκτικές υπηρεσίες των Περιφερειών. Οποιαδήποτε παραβάση κατά τη διάρκεια των ελέγχων από τις υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) θα οδηγεί στη συμπλήρωση και διαβίβαση σχετικής έκθεσης προς τις αρχές για τη βεβαίωση παραβάσεων και την επιβολή προστίμων.

Οι υπόχρεοι έχουν την δυνατότητα να ασκήσουν ενδικοφανή προσφυγή κατά της απόφασης επιβολής προστίμου εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση της, αποτείνοντας προς τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου ή τον Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ανάλογα με την περίπτωση. Αναφορικά με τη μείωση του προστίμου, αυτό μπορεί να μειωθεί στο ήμισυ αν ο υπόχρεος καταβάλει το ποσό εντός 30 ημερών ή αν αποδείξει τη χρήση μέσων πληρωμής κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ελέγχου.

Οι υποχρεώσεις των δικαιούχων περιλαμβάνουν την ηλεκτρονική δήλωση επαγγελματικών λογαριασμών στην Α.Α.Δ.Ε. εντός ενός μήνα από την έναρξη της δραστηριότητάς τους.

Πηγή: newsbeast.gr