Ελαφρυνση Φορολογίας για Σκάφη Μικρής Μήκους έως Επτά Μέτρων

Ελαφρυνση Φορολογίας για Σκάφη Μικρής Μήκους έως Επτά Μέτρων


Ελαφρύτερο θα είναι το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης που θα υποβάλουν το 2025 χιλιάδες φορολογούμενοι που κατέχουν μικρό σκάφος, βάρκα ή φουσκωτό έως 7 μέτρα, καθώς καταργείται ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης. Για τα σκάφη αναψυχής μήκους έως 7 μέτρα, η φορολογική ελάφρυνση για τους φορολογούμενους κυμαίνεται από 780 ευρώ έως 1.040 ευρώ.

Από φέτος, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης καταργείται για όλα τα σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης μήκους έως 7 μέτρων, γεγονός που σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα δουν μια σημαντική μείωση στις υποχρεώσεις τους.

Με τη νέα διάταξη του υπουργείου Οικονομικών, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης συνεχίζει να επιβάλλεται σε ποσά της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης (τεκμήριο διαβίωσης) που προκύπτουν από την κυριότητα ή κατοχή άλλων πολυτελών περιουσιακών στοιχείων όπως αυτοκίνητα, αεροσκάφη, ελικόπτερα, δεξαμενές κολύμβησης και σκάφη αναψυχής μήκους άνω των 7 μέτρων.

Για τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης, ο φόρος υπολογίζεται ως εξής: για οχήματα από 1.929 έως 2.500 κυβικά εκατοστά, ο φόρος είναι το γινόμενο της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης επί 5%. Για αυτοκίνητα άνω των 2.500 κυβικών, ο φόρος υπολογίζεται επί 13%.

Αξιοσημείωτο είναι ότι εξαιρούνται από την επιβολή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης που είναι άνω των 10 ετών, καθώς και τα οχήματα αναπήρων και πολύτεκνων οικογενειών με τουλάχιστον 4 εξαρτώμενα τέκνα.

Η φορολόγηση για αεροσκάφη, ελικόπτερα και ανεμόπτερα αφορά επίσης τον συντελεστή 13% επί της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης, ενώ οι δεξαμενές κολύμβησης υποβάλλονται στον ίδιο φορολογικό συντελεστή.

Τέλος, για σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης άνω των 7 μέτρων, η φορολογία υπολογίζεται με τον ίδιο τρόπο, αλλά δεν συμπεριλαμβάνει την αμοιβή του πληρώματος. Σημαντική εξαίρεση αποτελεί η φοροαπαλλαγή για ιστιοφόρα σκάφη και πλοία αναψυχής που είναι κατασκευασμένα στην Ελλάδα από ξύλο.

Πηγή: newsbeast.gr