Εκτιμήσεις και αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια και τον πληθωρισμό

Εκτιμήσεις και αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια και τον πληθωρισμό


Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, ανακοίνωσε ότι τον Δεκέμβριο θα ληφθεί απόφαση σχετικά με ενδεχόμενη νέα μείωση των επιτοκίων, βασισμένη στα πρόσφατα δεδομένα για τον πληθωρισμό και την οικονομική κατάσταση. Μετά την πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας, το οποίο αποφάσισε τη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, η ΕΚΤ θα συνεχίσει την πολιτική της να μην δεσμεύεται σε συγκεκριμένες προοπτικές, επιλέγοντας να προχωρά σε αποφάσεις στην κάθε συνεδρίαση ανάλογα με τις συνθήκες.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής παρουσίασής της, η κ. Λαγκάρντ επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη του ΔΣ στην κατεύθυνση μείωσης του πληθωρισμού, που τον Σεπτέμβριο έφτασε στο 1,7% από 2,2% τον προηγούμενο μήνα. Ανέφερε επίσης ότι οι ανακοινώσεις που δημοσιεύτηκαν μετά την συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου κατέδειξαν πτωτική τάση, υποστηρίζοντας έτσι την ομόφωνη απόφαση για την τρέχουσα μείωση των επιτοκίων.

Η πρόεδρος απάντησε και σε ερωτήσεις σχετικά με τη σημασία της ανάπτυξης της οικονομίας και δήλωσε ότι η κατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας είναι κρίσιμη, καθώς επηρεάζει άμεσα τις προοπτικές του πληθωρισμού. Παρά την πτώση της δραστηριότητας τον Σεπτέμβριο, χαρακτήρισε την πιθανότητα ύφεσης ως ανεδαφική, τονίζοντας πως οι προσδοκίες για μια ομαλή μετάβαση της οικονομίας της Ευρωζώνης διατηρούνται.

Τέλος, όσον αφορά τις συζητήσεις για μεγαλύτερη μείωση των επιτοκίων, όπως κατά 50 μονάδες βάσης, η κ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι η μόνη πρόταση που εξετάστηκε ήταν αυτή της μείωσης κατά 25 μονάδες. Για τους δυνητικούς κινδύνους που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον πληθωρισμό κάτω από τον στόχο του 2%, επεσήμανε ότι υπάρχουν κίνδυνοι και από τις δύο κατευθύνσεις, τόσο μείωσης όσο και αύξησης του πληθωρισμού.

Πηγή: newsbeast.gr