Εγκρίθηκε η τέταρτη δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης για την Ελλάδα

Εγκρίθηκε η τέταρτη δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης για την Ελλάδα


Η ευρωπαϊκή αρχή έδωσε έγκριση για την εκταμίευση της τέταρτης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης στην Ελλάδα, η οποία ανέρχεται σε 998,6 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή η πληρωμή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).

Για την Ελλάδα, όπως και για όλα τα κράτη μέλη, οι χρηματοδοτήσεις από το RRF εξαρτώνται από την εκπλήρωση συγκεκριμένων επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται στο σχέδιο ανάκαμψης. Στις 6 Ιουνίου 2024, η χώρα υποβλήθηκε στην Επιτροπή το τέταρτο αίτημα πληρωμής, το οποίο κάλυπτε 16 ορόσημα και τέσσερις στόχους. Οι τομείς που επηρεάζονται περιλαμβάνουν τη βελτίωση του συστήματος πληροφορικής της Δικαιοσύνης και την ενίσχυση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, καθώς και επενδύσεις στην αναδάσωση, την πρόληψη πυρκαγιών και τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας.

Η Επιτροπή ενέκρινε θετική προκαταρκτική αξιολόγηση του αιτήματος πληρωμής στις 4 Σεπτεμβρίου 2024. Η ευνοϊκή γνώμη της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής του Συμβουλίου υπήρξε καθοριστική για την τελική απόφαση της Επιτροπής σχετικά με την εκταμίευση των κεφαλαίων. Το συνολικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας περιλαμβάνει χρηματοδότηση ύψους 35,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 18,2 δισ. ευρώ είναι επιχορηγήσεις και τα 17,7 δισ. ευρώ δάνεια.

Πηγή: newsbeast.gr