Ευκαιρίες κατάρτισης και πρακτικής άσκησης για νέους ανέργους στις περιφέρειες της Μακεδονίας και της Ηπείρου

Ευκαιρίες κατάρτισης και πρακτικής άσκησης για νέους ανέργους στις περιφέρειες της Μακεδονίας και της Ηπείρου


Επιδοτούμενο πρόγραμμα εκπαίδευσης και πρακτικής άσκησης για άνεργους ηλικίας 18-29 ετών υλοποιεί ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδας (ΣΒΕ) στις περιφέρειες Κεντρικής, Δυτικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς και στην Ήπειρο. Η υποβολή αιτήσεων έχει ξεκινήσει και γίνεται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση sbeanergoi1829.gr. Το εκπαιδευτικό επίδομα για την κατάρτιση ανέρχεται σε 5 ευρώ ανά ώρα, με τον συνολικό αριθμό των ωφελούμενων να φτάνει τα 4.157 άτομα.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα Μητρώα Ανέργων της ΔΥΠΑ, με ενεργή κάρτα ανεργίας, ανεξαρτήτως εάν λαμβάνουν επίδομα ή όχι. Επιπλέον, θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση, να μην έχουν μαθητική ή σπουδαστική ιδιότητα, και να είναι ηλικίας από 18 έως 29 χρόνων την ημέρα υποβολής της αίτησής τους.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο, θα συμμετάσχουν όλοι οι 4.157 ωφελούμενοι, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν υπηρεσίες επαγγελματικής συμβουλευτικής και θεωρητική κατάρτιση 120 ωρών με στόχο την ανάπτυξη «οριζόντιων» γνώσεων και δεξιοτήτων (soft skills). Μετά την ολοκλήρωση του Σταδίου Α, θα ακολουθήσει το Στάδιο Β, στο οποίο οι συμμετέχοντες θα διαχωριστούν σε τέσσερις δράσεις.

Η πρώτη δράση (Β.1) θα περιλαμβάνει 1.400 ωφελούμενους και πρόγραμμα κατάρτισης 350 ωρών σε 41 αντικείμενα, με 250 ώρες θεωρητικής κατάρτισης και 100 ώρες πρακτικής άσκησης. Η δεύτερη δράση (Β.2) θα απευθύνεται σε 1.500 ωφελούμενους, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν 150 ώρες θεωρητικής κατάρτισης και 6 συνεδρίες συμβουλευτικής. Η τρίτη δράση (Β.3) θα περιλαμβάνει 400 ωφελούμενους που θα συμμετάσχουν σε 260 ώρες πρακτικής εκπαίδευσης, και 6 συνεδρίες συμβουλευτικής. Τέλος, η τέταρτη δράση (Β.4) θα έχει 857 ωφελούμενους, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν 150 ώρες θεωρητικής κατάρτισης και θα συμμετάσχουν σε σεμινάρια επιχειρηματικότητας.

Κάθε πρόγραμμα κατάρτισης θα ολοκληρώνεται με υποχρεωτικές εξετάσεις πιστοποίησης, σύμφωνα με διεθνή πρότυπα ή μέσω αναγνωρισμένων πιστοποιήσεων. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και την Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων (ΠΑΝ), στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» 2014-2020, με προοπτική μετάβασης στο πρόγραμμα «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή» (ΠΑΔΚΣ) του ΕΣΠΑ 2021-2027.

Πηγή: newsbeast.gr