Δυνατότητα Ρύθμισης Χρεών στους Δήμους σε Έως 60 Δόσεις μέχρι το 2024

Δυνατότητα Ρύθμισης Χρεών στους Δήμους σε Έως 60 Δόσεις μέχρι το 2024


Πολίτες και επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς τους δήμους σε έως 60 μηνιαίες δόσεις, υποβάλλοντας αίτηση μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2024. Η ρύθμιση αυτή, η οποία αφορά οφειλές συνολικού ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, περιλαμβάνει ευνοϊκούς όρους για τους ευάλωτους οφειλέτες, καθώς σε πολλές περιπτώσεις προσφέρεται “κούρεμα” προστίμων και προσαυξήσεων που κυμαίνεται από 75% έως 95%, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων.

Η νέα αυτή διάταξη καλύπτει κάθε είδους οφειλές που έχουν βεβαιωθεί έως τις 31 Αυγούστου 2024 από φυσικά και νομικά πρόσωπα. Οι αιτήσεις υποβάλλονται στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου ή του νομικού του προσώπου. Για τους ευάλωτους οφειλέτες, η απαλλαγή από τόκους και προσαυξήσεις είναι μεγαλύτερη, με δυνατότητα πλήρους εξόφλησης εφάπαξ που οδηγεί σε 95% απαλλαγή.

Σημαντικό είναι ότι οι οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν ακόμα και αν υπάρχουν σε εκκρεμότητα δικαστικές αμφισβητήσεις, εφόσον υπάρξει παραίτηση από τους σχετικούς νομικούς ισχυρισμούς. Η αίτηση για την ένταξη στη ρύθμιση θα πρέπει να υποβληθεί έως τις 30 Νοεμβρίου 2024 και η πληρωμή του εφάπαξ ποσού ή της πρώτης δόσης πρέπει να γίνει εντός τριών ημερών από την έγκριση της ρύθμισης, διαφορετικά αυτή ακυρώνεται αυτόματα.

Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης, σε περίπτωση που ο οφειλέτης εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, μπορεί να αποκτήσει φορολογική ενημερότητα. Ωστόσο, αν καθυστερήσει να καταβάλει κάποια δόση, αυτή επιβαρύνεται με προσαύξηση 5% ακόλουθη της ημερομηνίας λήξης της. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, αναστέλλονται επίσης αναγκαστικά μέτρα κατά της περιουσίας του οφειλέτη.

Αν ο οφειλέτης δεν καταβάλει 2 συνεχόμενες δόσεις ή 3 δόσεις συνολικά, η ρύθμιση χάνεται και τα οφειλόμενα ποσά θα βεβαιωθούν εκ νέου, μαζί με τυχόν πρόστιμα και προσαυξήσεις. Για χρέη άνω των 10.000 ευρώ, υπάρχει η δυνατότητα ένταξης σε εξωδικαστικό μηχανισμό.

Πηγή: newsbeast.gr