Δυνατότητα μείωσης προστίμων για φοροδιαφυγή μέσω αποδοχής διορθωτικού προσδιορισμού φόρου

Δυνατότητα μείωσης προστίμων για φοροδιαφυγή μέσω αποδοχής διορθωτικού προσδιορισμού φόρου


Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τα πρόστιμα που σχετίζονται με φοροδιαφυγή, καταβάλλοντας το 25% του ποσού που βεβαιώθηκε από τον πρόσφατο φορολογικό έλεγχο. Χρησιμοποιώντας το έντυπο «Δήλωση αποδοχής πράξεων στο πλαίσιο του φορολογικού ελέγχου», οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αναγράψουν τα προσωπικά τους στοιχεία, την επωνυμία της επιχείρησης, τη δραστηριότητά τους και τη διεύθυνσή τους.

Στη συνέχεια, θα δηλώσουν ότι αποδέχονται την πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου, τέλους ή εισφοράς. Θα πρέπει να επιβεβαιώσουν ότι εντός τριών ημερών από την κοινοποίηση του σχετικού μηνύματος θα καταβάλουν το 25% του κύριου φόρου. Το υπόλοιπο ποσό, αφού αφαιρεθεί το 25% και γίνει η προβλεπόμενη μείωση των προστίμων, θα μπορεί να πληρωθεί είτε εφάπαξ είτε σε έως 12 δόσεις.

Από την 1η Οκτωβρίου 2024, οι νέες διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας παρέχουν εκπτώσεις στα πρόστιμα, ανάλογα με το στάδιο της δήλωσης της φοροδιαφυγής. Για παράδειγμα, εάν η παραδοχή της παράβασης γίνει μετά την έκδοση εντολής ελέγχου, οι φορολογούμενοι μπορούν να έχουν μείωση 50% στα πρόστιμα, αρκεί να υποβάλουν τις απαιτούμενες δηλώσεις πριν από την κοινοποίηση της πράξης προσωρινής διόρθωσης του φόρου.

Επιπλέον, η μείωση 40% ισχύει εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής μετά την κοινοποίηση οριστικού διορθωτικού προσδιορισμού και πριν από την προσφυγή στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ). Για προσφυγές που υποβάλλονται σε διοικητικά δικαστήρια, η αποδοχή της οφειλής πριν από την έναρξη συζήτησης μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα πιο ευνοϊκή μεταχείριση, με μείωση 25%.

Πηγή: newsbeast.gr