Δυναμικές Ρυθμίσεις και Ανάπτυξη Δικτύων για μια Βιώσιμη Ενεργειακή Μετάβαση στην Ευρώπη

Δυναμικές Ρυθμίσεις και Ανάπτυξη Δικτύων για μια Βιώσιμη Ενεργειακή Μετάβαση στην Ευρώπη


Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, παρουσίασε σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής του BloombergNEF στο Λονδίνο τρεις βασικές προτεραιότητες: τη δυναμική ρύθμιση των αγορών, την ένωση των κεφαλαιαγορών και την επιτάχυνση της ανάπτυξης των δικτύων. Ο κ. Στάσσης ανέφερε τη σημασία της δυναμικής ρύθμισης για τη μείωση των κινδύνων και την ενίσχυση των υποδομών. Τόνισε ότι η ενότητα στην Ευρώπη είναι το πιο ισχυρό εργαλείο στο οπλοστάσιό μας και πρέπει να αξιοποιείται στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Η ανάπτυξη του δικτύου, σύμφωνα με τον ΙΕΑ, χρειάζεται 5 έως 10 χρόνια για να ολοκληρωθεί, μερικές φορές ακόμη περισσότερο για τις γρήγορες γραμμές μεταφοράς. Ο Στάσσης υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει μια έξυπνη και προληπτική προσέγγιση σε επίπεδο Ευρώπης όσον αφορά τις επενδύσεις στο δίκτυο.

Αναφερόμενος στις επιδόσεις του ομίλου ΔΕΗ, τόνισε ότι η πρόοδος των τελευταίων πέντε ετών είναι χαρακτηριστική της ενεργειακής μετάβασης και της ασφάλειας εφοδιασμού. Η ΔΕΗ σχεδιάζει να ολοκληρώσει την απομάκρυνση του λιγνίτη μέχρι το 2026 και ταυτόχρονα να αναπτύξει γρήγορα καθαρές πηγές ενέργειας, με στόχο να προσθέσει 4,3GW νέας καθαρής ενέργειας μέχρι το 2026. Επιπλέον, σκοπεύει να τριπλασιάσει το μέγεθος του χαρτοφυλακίου της μέχρι το 2030.

Σύμφωνα με τον Στάσση, η Ευρώπη δεν διαθέτει φθηνό φυσικό αέριο, αλλά διαθέτει σημαντικούς ηλιακούς και αιολικούς πόρους. Αυτοί οι πόροι, όπως επεσήμανε, ήταν η αιτία για την επένδυση της ΔΕΗ στη Ρουμανία, όπου οι αιολικοί πόροι είναι εκτεταμένοι, ενώ η Ελλάδα έχει πλούσιους ηλιακούς πόρους. Αυτός ο ενεργειακός διάδρομος στη ΝΑ Ευρώπη αναμένεται να προσφέρει αξία στους καταναλωτές με πράσινη και οικονομικά προσιτή ηλεκτρική ενέργεια, μειώνοντας παράλληλα την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Η προώθηση της ενεργειακής μετάβασης στην περιοχή είναι κρίσιμη, καθώς πολλές χώρες συνεχίζουν τα σχέδιά τους για την απεξάρτηση από τον άνθρακα. Πηγή: newsbeast.gr