Δημοσιονομικές Προκλήσεις και Αναπτυξιακή Στρατηγική στην Ευρώπη

Δημοσιονομικές Προκλήσεις και Αναπτυξιακή Στρατηγική στην Ευρώπη


Αναμφισβήτητα, η ισοσκελισμένη λειτουργία των κρατικών προϋπολογισμών υποδηλώνει την ικανότητα ενός κράτους να χρηματοδοτεί τις τρέχουσες ανάγκες του, χωρίς να χρειάζεται να δανειστεί. Ωστόσο, υπάρχουν κράτη των οποίων οι δαπάνες δεν μπορούν εύκολα να ευθυγραμμιστούν με τα έσοδα, κυρίως λόγω της ύφεσης ή της ανάγκης για επανεκκίνηση των οικονομιών τους. Αυτά τα κράτη μπορεί να αναγκαστούν να υιοθετήσουν νέο αναπτυξιακό μοντέλο ή να αντιπαραταχθούν σε εξωγενείς κρίσεις και εσωτερικές κοινωνικές ανισορροπίες που απαιτούν σημαντικές δημοσιονομικές δαπάνες.

Η υπερφορολόγηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, αν και συχνά οδηγεί σε άμεση αύξηση των κρατικών εσόδων, καταλήγει να αποδυναμώνει τις χρηματοοικονομικές θέσεις των επιχειρήσεων και να πλήττει την αγοραστική ικανότητα των νοικοκυριών. Αυτό, με τη σειρά του, υποσκάπτει τη σταθερή ανάπτυξη της οικονομίας. Τα επόμενα χρόνια, η χώρα μας θα χρειαστεί όλο και περισσότερους κρατικούς πόρους για την κάλυψη αυξανόμενων κοινωνικών αναγκών και τη βελτίωση της δημόσιας υγείας και παιδείας.

Είναι προφανές ότι οι τρέχουσες εξελίξεις οδηγούν σε λιγότερο ρεαλιστικές προσδοκίες για τη μείωση των φορολογικών βαρών και καθιστούν επείγουσες τις μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις στις δομές της οικονομίας. Καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια επικίνδυνη γεωπολιτική κατάσταση και την ταχεία επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης, καθίσταται σαφές ότι η ανάγκη για κοινωνική συναίνεση και πολιτική συνεργασία είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Ακόμη και αν είναι αναγκαία η περαιτέρω μείωση των ελαστικών κρατικών δαπανών, είναι επίσης επιτακτική η ανάγκη για μια ισχυρή ενδοκοινοτική αλληλεγγύη μεταξύ των οικονομικά ασθενέστερων κρατών της Ε.Ε. Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης αναγκάζει τα λιγότερο ανεπτυγμένα κράτη να επιδιώκουν πρωτογενή πλεονάσματα για να μειώσουν το χρέος τους, περιορίζοντας σημαντικά την ικανότητά τους να χρηματοδοτούν αναπτυξιακές υποδομές.

Οι τελευταίες δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν εν ήδη προειδοποίησης για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το ευρωπαϊκό εγχείρημα υπογραμμίζουν τη σημασία των σωστών αποφάσεων σε αυτή τη κρίσιμη χρονική συγκυρία. Χωρίς μια αποτελεσματική στρατηγική και την απαιτούμενη υποστήριξη από μέρους της Ε.Ε., το όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης μπορεί να συνεχίσει να χάνει τη γοητεία του, οδηγώντας σε αύξηση του ευρωσκεπτικισμού.

Πηγή: newsbeast.gr