Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων από το Ελληνικό Δημόσιο την 2η Οκτωβρίου 2024

Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων από το Ελληνικό Δημόσιο την 2η Οκτωβρίου 2024


Το Ελληνικό Δημόσιο προγραμματίζει την έκδοση εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας την ερχόμενη Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου 2024. Η ανακοίνωση έχει προέρθει από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, ο οποίος επισημαίνει ότι το ποσό της έκδοσης θα ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ και ότι οι τίτλοι θα είναι διαθέσιμοι και για φυσικά πρόσωπα.

Η δημοπρασία των εντόκων γραμματίων θα πραγματοποιηθεί σε μορφή άυλης, με λήξη στις 3 Ιανουαρίου 2025. Η ημερομηνία διακανονισμού είναι ορίζεται για την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024 (Τ+2). Οι τόκοι των εντόκων υπολογίζονται με τη χρήση χρονικής βάσης ACT/360.

Οι προσφορές για τη δημοπρασία θα γίνουν δεκτές αποκλειστικά από τους Βασικούς Διαπραγματευτές Αγοράς στην Η.Δ.Α.Τ., βάσει της διαδικασίας που έχει οριστεί από τον Κανονισμό Λειτουργίας τους. Παράλληλα, υπάρχει προοπτική υποβολής μη ανταγωνιστικών προσφορών κατά την ημέρα διεξαγωγής της δημοπρασίας, μέχρι και τις 12:00 μ.μ., οι οποίες θα ικανοποιηθούν στην τιμή της τελευταίας προσφοράς που θα γίνει δεκτή (cut-off price), μέχρι ενός ύψους 20% του συνολικού ποσού της δημοπρασίας.

Επιπλέον, οι φυσικά πρόσωπα θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν τους τίτλους μέσω δημόσιας εγγραφής σε τράπεζες ή χρηματιστηριακές εταιρίες, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας τα 15.000 ευρώ ανά άτομο. Η τιμή διάθεσης θα αντιστοιχεί στην τελευταία προσφορά που θα γίνει δεκτή στη δημοπρασία. Η περίοδος εγγραφών διαρκεί από 1 έως 3 Οκτωβρίου 2024, και απαραίτητη προϋπόθεση για την αγορά είναι η δημιουργία μερίδας στο Σ.Α.Τ. με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Υπενθυμίζεται ότι και τα φυσικά και νομικά πρόσωπα έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύονται κρατικά χρεόγραφα, όπως Έντοκα Γραμμάτια ή Ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, μέσω τράπεζων και χρηματιστηριακών εταιριών, ακολουθώντας τις συνήθεις διαδικασίες.

Πηγή: newsbeast.gr