Διμερείς Οικονομικές Σχέσεις Ελλάδας και Αιγύπτου: Προοπτικές Συνεργασίας και Επενδύσεων

Διμερείς Οικονομικές Σχέσεις Ελλάδας και Αιγύπτου: Προοπτικές Συνεργασίας και Επενδύσεων


Ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, χαιρέτισε την πρωτοβουλία του ΕΒΕΑ και της αιγυπτιακής πρεσβείας να προσεγγίσουν τις επιχειρηματικές κοινότητες Ελλάδας και Αιγύπτου, κατά τη διάρκεια σχετικής εκδήλωσης. Αναφέρθηκε στη δραστηριότητα των Ελλήνων επιχειρηματιών στην Αίγυπτο, καθώς και σε προγράμματα μεγάλης κλίμακας στον ενεργειακό τομέα, όπως η μεταφορά LNG και ο διασυνδετήριος αγωγός GREGY. Υπογράμμισε επίσης ότι υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες συνεργασίας και επενδύσεων και σε άλλες βιομηχανίες, όπως οι κατασκευές, η εφοδιαστική αλυσίδα, οι μεταφορές, ο τουρισμός, καθώς και η βιώσιμη ανάπτυξη και η προστασία του περιβάλλοντος.

Η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, κατά την ομιλία της επεσήμανε τη μακρόχρονη αλληλεπίδραση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου σε πολιτισμικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Ανέφερε τη γεωγραφική τους τοποθεσία, που τις καθιστά στρατηγικούς παίκτες στο εμπόριο της Μεσογείου. Χαρακτήρισε τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών ως θετική και σημείωσε ότι ο συνολικός όγκος του διμερούς εμπορίου πλησίασε τα 2 δισ. ευρώ το 2022 και το 2023.

Σημαντική είναι η πρόοδος που έχει σημειώσει η Αίγυπτος τα τελευταία χρόνια, εφαρμόζοντας μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της εξωστρέφειάς της και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Οι αποκρατικοποιήσεις και η δημιουργία βιομηχανικών ζωνών αποτελούν κομβικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, προσφέροντας επιπλέον πλεονεκτήματα όπως οι ενεργειακοί πόροι και η στρατηγική γεωγραφική θέση της χώρας.

Ο πρέσβης της Αιγύπτου, Ομάρ Άμερ Γουσέφ, απηύθυνε επίσης χαιρετισμό κατά την εκδήλωση. Ο Οσάμ Εϊντά, επικεφαλής της General Authority for Investment & Free Zones of Egypt, παρουσίασε τις ευκαιρίες χρηματοδότησης και τα κίνητρα που προκύπτουν για τις ελληνικές εταιρείες από την αιγυπτιακή αγορά, ενθαρρύνοντας τις επιχειρήσεις να εξερευνήσουν τις νέες προοπτικές.

Πηγή: newsbeast.gr