Διαμάχη ΕΕ και Κίνας για εισαγωγές μπράντυ και κονιάκ μετά από δασμούς σε ηλεκτρικά οχήματα

Διαμάχη ΕΕ και Κίνας για εισαγωγές μπράντυ και κονιάκ μετά από δασμούς σε ηλεκτρικά οχήματα


Η Κίνα ανακοίνωσε προσωρινά μέτρα αντιντάμπινγκ κατά των εισαγωγών μπράντυ και κονιάκ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο γαλλικές μάρκες όπως οι Hennessy και Remy Martin. Τα εν λόγω μέτρα θα αρχίσουν να ισχύουν τη Παρασκευή και έρχονται λίγες ημέρες μετά την απόφαση του συνασπισμού των 27 ευρωπαϊκών χωρών να επιβάλει επιπλέον δασμούς στα ηλεκτρικά οχήματα που κατασκευάζονται στην Κίνα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποφασίσει να κινηθεί νομικά κατά αυτών των κινεζικών μέτρων, προσφεύγοντας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε ότι «πιστεύουμε ότι αυτά τα μέτρα είναι αβάσιμα και είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τη βιομηχανία της ΕΕ από την καταχρηστική χρήση εργαλείων εμπορικής άμυνας».

Ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι τόνισε την δίκαιη και αναλογική ενέργεια της ΕΕ απέναντι στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα, υποδηλώνοντας ότι δεν υπάρχουν λόγοι για ανησυχία σχετικά με ενδεχόμενα αντίμετρα από το Πεκίνο. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «δεν ανησυχώ ποτέ» όταν ρωτήθηκε για τις συνέπειες.

Η γαλλίδα υπουργός Εμπορίου Σοφί Πριμά, παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι η Γαλλία θα υποστηρίξει την προσφυγή της ΕΕ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Επεσήμανε ότι τα μέτρα της Κίνας φαίνονται ως αντιποίνων έπειτα από την έρευνα της Κομισιόν για τα ηλεκτρικά οχήματα και χαρακτήρισε αυτά τα μέτρα ως απαράδεκτα και αντίθετα στους διεθνείς εμπορικούς κανόνες.

Πηγή: newsbeast.gr