Διάλογος για την αναθεώρηση του κατώτατου μισθού ξεκινά υπό την ηγεσία της υπουργού Εργασίας

Διάλογος για την αναθεώρηση του κατώτατου μισθού ξεκινά υπό την ηγεσία της υπουργού Εργασίας


Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, ανέλαβε την πρωτοβουλία να ξεκινήσει νέο κύκλο επαφών με εθνικούς κοινωνικούς εταίρους, με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Εργασιακών Σχέσεων, Νίκου Μηλαπίδη. Το κύριο θέμα αυτών των διαβουλεύσεων θα είναι το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής σχετικά με την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας για επαρκείς κατώτατους μισθούς και τη διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού.

Η πρόταση που προκύπτει από το πόρισμα περιλαμβάνει τη χρήση μαθηματικού τύπου, ο οποίος θα προσφέρει έναν πιο αντικειμενικό και διαφανή τρόπο υπολογισμού του κατώτατου μισθού, βασισμένο σε παραδείγματα από το γαλλικό σύστημα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο τύπος αυτός θα λαμβάνει υπόψη τον πληθωρισμό και την αύξηση της παραγωγικότητας.

Επιπλέον, προτείνεται η σύσταση Επιτροπής Διαβούλευσης, η οποία θα αποτελείται κυρίως από εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων. Αυτή η Επιτροπή θα διατυπώνει γνώμη για το ύψος του κατώτατου μισθού και την επικαιροποίησή του, αναβαθμίζοντας το ρόλο των κοινωνικών εταίρων στη διαδικασία. Παράλληλα, γίνεται λόγος για τη δημιουργία οδικού χάρτη για την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με προτεραιότητα την αύξηση του ποσοστού εργαζομένων που καλύπτονται από αυτές.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το πόρισμα παραδόθηκε στην υπουργό από την πρόεδρο της Επιτροπής, καθηγήτρια Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου, στις 8 Οκτωβρίου 2024. Μόλις μια εβδομάδα αργότερα, η κα Κεραμέως προχωρά στον διάλογο για το κρίσιμο αυτό θέμα, ξεκινώντας τις συναντήσεις με τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ). Η συγκεκριμένη συνάντηση είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2024, και θα ακολουθήσουν διαδοχικές συναντήσεις με άλλους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους.

Υπενθυμίζεται ότι η κα Κεραμέως είχε ήδη πραγματοποιήσει έναν πρώτο κύκλο συνομιλιών με τους εκπροσώπους όλων των εθνικών κοινωνικών εταίρων στο πλαίσιο του Κοινωνικού Συμφώνου Εργασίας, που προωθεί από την ανάληψη των καθηκόντων της.

Πηγή: newsbeast.gr