Διαφάνεια και Δικαιοσύνη στους Φόρους μέσα από την Πάταξη της Φοροδιαφυγής

Διαφάνεια και Δικαιοσύνη στους Φόρους μέσα από την Πάταξη της Φοροδιαφυγής


Διαρκείς προσπάθειες καταβάλλονται για τη μείωση των φορολογικών βαρών στην Ελλάδα, με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, να δηλώνει ότι το 2027 οι έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αναμένεται να φτάσουν τα 2,5 δισ. ευρώ. Αρμόδιοι παράγοντες εκφράζουν αισιοδοξία ότι αυτή η πρόβλεψη θα εκπληρωθεί. Σε συνεργασία με την Κομισιόν, τα πρόσθετα έσοδα αναμένεται να προοριστούν για τη μείωση της φορολογίας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ώστε να διασφαλιστεί μια δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς, αναφέρει ότι, παρά τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες που περιορίζουν τις δαπάνες από υπερπλεονάσματα, τα έσοδα που θα προκύψουν από δραστικές φορολογικές πολιτικές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για μειώσεις φόρων, μετά από διαπραγμάτευση με την Κομισιόν.

Ανάμεσα στις προγραμματισμένες φορολογικές προσαρμογές είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5% το 2027, επιπλέον της μείωσης που ανακοινώθηκε στην ΔΕΘ. Στους σχεδιασμούς περιλαμβάνονται επίσης κίνητρα όπως η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες από το 2025.

Ένα άλλο σημαντικό μέτρο αφορά τη «μείωση» κατά 30% των τεκμηρίων διαβίωσης από το 2026, με απώτερο στόχο την πλήρη κατάργησή τους σε βάθος χρόνου. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της εφαρμογής ψηφιακών εργαλείων για την ακριβή εκτίμηση των εισοδημάτων και της περιουσίας, καθώς και της υιοθέτησης ηλεκτρονικών συναλλαγών σε όλους τους τομείς της αγοράς. Αυτή η πρωτοβουλία στοχεύει στην εξάλειψη αδικιών που αναγκάζουν πολλούς πολίτες με χαμηλά εισοδήματα να πληρώνουν υψηλότερους φόρους.

Επιπλέον, υπάρχει πρόθεση να μειωθεί και ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ από το 24% στο 22%, καθώς και ο μειωμένος από το 13% στο 11%, σε συμφωνία με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ το 2019. Παράλληλα, προβλέπεται και αναμόρφωση της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα, για τη στήριξη των μεσαίων εισοδημάτων.

Πηγή: newsbeast.gr