Διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το επίδομα παιδιού και ημερομηνίες πληρωμής

Διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το επίδομα παιδιού και ημερομηνίες πληρωμής


Ανοιχτή παραμένει η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 – Επίδομα Παιδιού, όπου οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους. Η διαδικασία μπορεί να γίνει είτε μέσω της πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ στο www.idika.gr είτε στον ιστότοπο www.opeka.gr, κάνοντας χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης από το Taxisnet. Το επιδοτούμενο ποσό προσδιορίζεται βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που θα δηλωθούν στην αίτηση Α21 για το έτος 2024 και του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος του φορολογικού έτους 2022.

Αξιοσημείωτο είναι ότι μετά την υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος τρέχοντος έτους, τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2023 θα ληφθούν υπόψη για τον υπολογισμό του επιδόματος. Μία από τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση του επιδόματος είναι η φοίτηση των εξαρτώμενων τέκνων στην υποχρεωτική εκπαίδευση, καλύπτοντας από το προνήπιο μέχρι το Γυμνάσιο, καθώς και η επάρκεια φοίτησης.

Στην αίτηση Α21, είναι υποχρεωτικό να καταχωρηθούν τα στοιχεία της Σχολικής Μονάδας, η τάξη και ο αριθμός Μητρώου του τέκνου που φοιτά στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Εάν τα στοιχεία του μαθητή διασταυρωθούν, η αίτηση μπορεί να προχωρήσει. Σε περίπτωση που δεν διασταυρωθούν, ο αιτών θα πρέπει να επισυνάψει τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Η αίτηση θεωρείται έγκυρη μόνο εφόσον υποβληθεί οριστικά και εγκριθεί. Αν μια αίτηση αποθηκευτεί προσωρινά, δεν θα ληφθεί υπόψη. Δικαιούχοι του επιδόματος είναι οι Έλληνες πολίτες, ομογενείς αλλοδαποί, πολίτες κρατών-μελών της ΕΕ καθώς και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, ανιθαγενείς, άτομα με ανθρωπιστικό καθεστώς και πολίτες άλλων χωρών.

Οι ημερομηνίες πληρωμής είναι οι εξής: η πρώτη δόση καταβλήθηκε στις 29 Μαρτίου, η δεύτερη στις 31 Μαΐου, η τρίτη την 31 Ιουλίου, η τέταρτη την 30 Σεπτεμβρίου και η πέμπτη δόση θα πιστωθεί την 29 Νοεμβρίου. Τέλος, η έκτη δόση αναμένεται να εξοφληθεί πριν τα Χριστούγεννα, μεταξύ 20 και 23 Δεκεμβρίου.

Πηγή: newsbeast.gr