Διαδικασία Εξαγοράς Καταπατημένων Εκτάσεων Δημοσίου Ανοίγει Ψηφιακή Πλατφόρμα για Ιδιώτες

Διαδικασία Εξαγοράς Καταπατημένων Εκτάσεων Δημοσίου Ανοίγει Ψηφιακή Πλατφόρμα για Ιδιώτες


Χιλιάδες ιδιώτες που επιθυμούν να αποκτήσουν τα καταπατημένα δημόσια ακίνητα πρέπει να ξεκινήσουν τη διαδικασία συγκέντρωσης των απαραίτητων δικαιολογητικών και πιστοποιητικών. Αρχικά, οι αιτήσεις και τα σχετικά έγγραφα υποβάλλονται στην ψηφιακή πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης από σήμερα (30 Σεπτεμβρίου). Η διαδικασία αυτή δίνει τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να αποκτήσουν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας σε ακίνητα που έχουν καταπατηθεί, πληρώνοντας ποσά που ενδέχεται να φτάνουν μόλις το 20% της αντικειμενικής αξίας και παρέχεται η δυνατότητα εξόφλησης σε έως 60 άτοκες δόσεις.

Από σήμερα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις οι ενδιαφερόμενοι από τις περιφερειακές ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αρκαδίας, Έβρου, Εύβοιας, Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Κέρκυρας, Λάρισας, Λασιθίου, Λέσβου, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πιερίας, Ρεθύμνου, Σάμου, Τρικάλων, Φθιώτιδας, Χανίων και Χίου, με προθεσμία μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2025. Οι ιδιώτες που κατέχουν ακίνητα στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αιτήσεις από 31 Οκτωβρίου 2024 μέχρι 31 Οκτωβρίου 2025.

Βασικές προϋποθέσεις για την αίτηση εξαγοράς περιλαμβάνουν τη συνεχή κατοχή του δημοσίου ακινήτου για το λιγότερο 30 χρόνια με τίτλο ή 40 χρόνια χωρίς τίτλο εφόσον το ακίνητο χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία ή για επαγγελματικούς σκοπούς. Επίσης, απαιτείται η δήλωση του ακινήτου στο έντυπο «Ε9» για τα πέντε τελευταία χρόνια.

Η διαδικασία περιλαμβάνει τρία στάδια ελέγχου των αιτήσεων: τον έλεγχο πληρότητας από τη Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας, τον έλεγχο του περιεχομένου από την αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία και τον έλεγχο των προϋποθέσεων από την ειδική Επιτροπή. Στην αίτηση πρέπει να αναφέρονται στοιχεία του αιτούντος όπως το ονοματεπώνυμο, το ΑΦΜ, και τα στοιχεία του προς εξαγορά ακινήτου.

Κατά την υποβολή, απαιτείται ένα παράβολο 300 ευρώ, το οποίο συμψηφίζεται με το τίμημα εξαγοράς ή επιστρέφεται αν η αίτηση απορριφθεί. Για τη διαδικασία της αίτησης θα δημιουργείται ψηφιακός φάκελος που θα περιλαμβάνει στοιχεία του αιτούντος, του ακινήτου και τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Το τίμημα της εξαγοράς ισούται με το 100% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, με δυνατότητα έκπτωσης έως και 80%, ανάλογα με την προσωπική κατάσταση του αιτούντος. Οι δόσεις υποβολής είναι εφάπαξ με έκπτωση 10%, ή σε έως 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο ποσό 100 ευρώ μηνιαίως.

Με το πέρας της οριστικής υποβολής, παρέχεται η δυνατότητα παρακολούθησης της αίτησης σε κάθε στάδιο, μέχρι την τελική έγκριση ή απόρριψή της.

Πηγή: newsbeast.gr