Δεσμευτική προσφορά για τη Λιμνοδεξαμενή και το Φράγμα Αγίου Ιωάννη στην Ιεράπετρα

Δεσμευτική προσφορά για τη Λιμνοδεξαμενή και το Φράγμα Αγίου Ιωάννη στην Ιεράπετρα


Δεσμευτική προσφορά για την «Λιμνοδεξαμενή Χοχλακίων Π.Ε. Λασιθίου και Συνοδά Έργα – Φράγμα Αγ. Ιωάννη Ιεράπετρας Π.Ε. Λασιθίου και Βασικά Έργα Αξιοποίησης Αρδευτικού Νερού» υποβλήθηκε από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε., η οποία πρόκειται να υλοποιηθεί ως έργο ΣΔΙΤ στο πλαίσιο του προγράμματος Ύδωρ 2.0. Τις ανακοινώσεις πραγματοποίησαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, καθώς και άλλοι αξιωματούχοι του ΥΠΑΑΤ.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 55,9 εκατ. ευρώ (καθαρή παρούσα αξία, χωρίς ΦΠΑ) και έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, η οποία ανέρχεται σε 18.582.900 ευρώ, με το συνολικό ποσό να φτάνει τα 74.482.900 ευρώ. Συνιστά την πέμπτη εργασία ΣΔΙΤ που δημοπρατείται και το δεύτερο που περιλαμβάνει φράγμα και δίκτυο άρδευσης.

Η υλοποίηση του έργου περιλαμβάνει όλες τις απαιτούμενες μελέτες, την κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση αρδευτικών υποδομών στις περιοχές Αγ. Ιωάννη (Δήμος Ιεράπετρας) και Χοχλάκια (Δήμος Σητείας). Θα κατασκευαστεί φράγμα στον Άγιο Ιωάννη και αρδευτικό δίκτυο, ενώ η λιμνοδεξαμενή στα Χοχλάκια θα συνοδευτεί από έργα υποδομής και από βελτιώσεις στο υφιστάμενο αρδευτικό δίκτυο.

Η κατασκευή του έργου θα περιλαμβάνει δύο ανεξάρτητα γεωγραφικά και λειτουργικά αρδευτικά δίκτυα, το πρώτο στην περιοχή Παλαικάστρου και Λαγκάδας του Δήμου Σητείας, το δεύτερο στην περιοχή του Αγ. Ιωάννη. Η διάρκεια της Σύμβασης Σύμπραξης είναι 25 χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου κατασκευής του έργου.

Στο Δήμο Σητείας, θα κατασκευαστεί χωμάτινη λιμνοδεξαμενή στα Χοχλάκια, δυναμικότητας περίπου 825.000 κ.μ., καλύπτοντας αρδευτικές ανάγκες 6.000 στρεμμάτων. Στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη, θα κατασκευαστεί φράγμα ύψους 52 μ. με χωρητικότητα 1,7 εκατομμυρίων κ.μ. και θα υποστηρίζεται από βασικές αρδευτικές υποδομές, καλύπτοντας 7.500 στρέμματα.

Η ολοκλήρωση του πρώτου τμήματος του έργου αναμένεται σε 16 έως 18 μήνες, ενώ το συνολικό έργο θα ολοκληρωθεί σε 42 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Οι παρεμβάσεις αυτές στοχεύουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Πηγή: newsbeast.gr