ΔΕΗ Σημαντική Εξαγορά Χαρτοφυλακίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Ενίσχυση στο Φυσικό Αέριο Αλεξανδρούπολης

ΔΕΗ Σημαντική Εξαγορά Χαρτοφυλακίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Ενίσχυση στο Φυσικό Αέριο Αλεξανδρούπολης


Η ΔΕΗ ανακοίνωσε μια νέα συμφωνία με τους Ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά, η οποία περιλαμβάνει την εξαγορά ενός χαρτοφυλακίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας καθώς και μεριδίου στη μονάδα φυσικού αερίου Αλεξανδρούπολης. Η εξαγορά θα υλοποιηθεί με έναν συνδυασμό μετρητών και ιδίων μετοχών, αναβαθμίζοντας τη θέση της ΔΕΗ στην αγορά.

Αναλυτικά, στο πλαίσιο της συμφωνίας, η ΔΕΗ αποκτά 66,6MW από χερσαία αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα που ήδη λειτουργούν. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνονται δύο αιολικά πάρκα στη νότια Εύβοια και τη Λακωνία, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 43,3MW, καθώς και φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 23,3MW. Το συνολικό ποσό της συναλλαγής για το χαρτοφυλάκιο ανέρχεται σε 111 εκατ. ευρώ.

Προσθέτοντας περαιτέρω αξία στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ο Όμιλος ΔΕΗ θα αποκτήσει 1,7GW έργων ΑΠΕ που είναι υπό ανάπτυξη σε διάφορες φάσεις αδειοδότησης και περιοχές της Ελλάδας, με τίμημα 106 εκατ. ευρώ. Ένα επιπλέον στοιχείο της συμφωνίας αφορά την εξαγορά του 20% που κατέχει η DAMCO ENERGY του ομίλου Κοπελούζου στην Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης, συνολικής αξίας 27 εκατ. ευρώ. Στο τέλος της διαδικασίας, η ΔΕΗ θα κατέχει το 71% της μονάδας και θα επιτύχει την καταστατική πλειοψηφία.

Η Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης προχωρά με γοργούς ρυθμούς στην κατασκευή ενός νέου Θερμοηλεκτρικού Σταθμού Συνδυασμένου Κύκλου Φυσικού Αερίου (CCGT) ισχύος 840 MW στην περιοχή ΒΙ.ΠΕ. Αλεξανδρούπολης. Η ολοκλήρωση των οριστικών συμφωνιών αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους.

Η ΔΕΗ σχεδιάζει να καταβάλει 106 εκατ. ευρώ σε μετρητά και 70 εκατ. ευρώ σε ίδιες μετοχές από το χαρτοφυλάκιό της, με τη μετοχή να έχει καθοριστεί στα 12,21 ευρώ. Όπως δηλώνει η ΔΕΗ, η εξαγορά αυτή ενισχύει το ενεργειακό της χαρτοφυλάκιο και εξασφαλίζει πρόσβαση σε έργα υψηλής ποιότητας και σε περιοχές με αυξημένο αιολικό δυναμικό.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΔΕΗ, Γεώργιος Στάσσης, υπογράμμισε την σημασία της συμφωνίας για τον ενεργειακό μετασχηματισμό της επιχείρησης, επισημαίνοντας τη στρατηγική μετάβαση από λιγνίτες προς Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αποφεύγοντας παλαιά έργα και αναβαθμίζοντας το τεχνολογικό της μείγμα.

Πηγή: newsbeast.gr