Απορρίφθηκε η Αίτηση Αποζημίωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων από το Δημόσιο λόγω Μείωσης Ενοικίων κατά την Πανδημία

Απορρίφθηκε η Αίτηση Αποζημίωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων από το Δημόσιο λόγω Μείωσης Ενοικίων κατά την Πανδημία


Σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το Δημόσιο δεν είναι υποχρεωμένο να αποζημιώσει τις εταιρείες και τους ιδιώτες ιδιοκτήτες ακινήτων για τη μείωση των ενοικίων στα καταστήματα και τις κατοικίες τους κατά την περίοδο του κορονοϊού. Ειδικότερα, δέκα εταιρείες που μισθώνουν τα ακίνητά τους προσέφυγαν στο ΣτΕ, ζητώντας να αναγνωριστεί ότι το Δημόσιο οφείλει να αποζημιώσει τα ποσά των ενοικίων που απώλεσαν λόγω της υποχρεωτικής μείωσης ενοικίων σε ποσοστό 40% από τον Μάρτιο έως τον Δεκέμβριο του 2020 και 100% από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2021. Παράλληλα, 96 ιδιοκτήτες κατοικιών είχαν υποστηρίξει τη θέση των εταιρειών.

Η απόφαση, η οποία εκδόθηκε από επταμελή σύνθεση του Α΄ Τμήματος του ΣτΕ, απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς των προσφευγόντων. Οι δικαστές επικεντρώθηκαν στη σχέση των ιδιοκτητών ακινήτων με την αποζημίωση για τη ζημία που υπέστησαν, κρίνοντας ότι δεν θεμελιώνουν δικαίωμα αποζημίωσης σύμφωνα με το άρθρο 105 Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα. Η απόφαση ανέφερε ότι οι αξιώσεις που επικαλούνται οι εταιρείες δεν μπορούν να δοθούν λόγω των ρυθμίσεων που εισάγονται με το νόμο.

Στο 2021, το υπουργείο Οικονομικών είχε επιστρέψει στις εταιρείες το 60% των απωλειών τους από τα ενοίκια κατά την επίμαχη περίοδο, ενώ στους ιδιώτες επιστράφηκε το 80% των απολεσθέντων μισθωμάτων, με τις επιστροφές αυτές να είναι αφορολόγητες και ακατάσχετες.

Η θέση των εταιρειών βασίστηκε στο γεγονός ότι οι μειώσεις ενοικίων ως μέτρο στήριξης είναι αντίθετες σε διάφορες συνταγματικές διατάξεις και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Επιπλέον, υποστήριξαν ότι υπήρξε ανισότητα στη μεταχείριση των εκμισθωτών – νομικών προσώπων σε σχέση με τους εκμισθωτές – φυσικά πρόσωπα, για τους οποίους προβλέφθηκαν περισσότερα μέτρα στήριξης.

Η απόφαση καταλήγει στο ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις, αν και επηρεάζουν τις συμβάσεις μισθώσεων, δεν προκαλούν άμεσες ζημίες στους εκμισθωτές, αφού οι συνέπειες προέρχονται από την ενδεχόμενη διαφοροποίηση στις συμβατικές τους υποχρεώσεις εκ μέρους των ενοικιαστών.

Πηγή: newsbeast.gr