Απόκτηση Νέων Πυροσβεστικών Αεροσκαφών DHC-515 στο Πλαίσιο Πολιτικής Προστασίας 2021-2027

Απόκτηση Νέων Πυροσβεστικών Αεροσκαφών DHC-515 στο Πλαίσιο Πολιτικής Προστασίας 2021-2027


Η Ελλάδα πρόκειται να αποκτήσει συνολικά 7 αεροσκάφη Canadair DHC-515, τα οποία θα περιλαμβάνουν εξοπλισμό αρχικής υποστήριξης και εκπαίδευση προσωπικού. Η προμήθεια πραγματοποιείται στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την κυβέρνηση του Καναδά, ενισχύοντας την πολιτική προστασία της χώρας.

Η αγορά του πυροσβεστικού αεροσκάφους DHC-515, συνολικής δημόσιας δαπάνης 53.135.584 ευρώ, ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Δικαιούχος της χρηματοδότησης είναι το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Όπως επισημαίνεται σε κοινή ανακοίνωση των υπουργείων, η συγκεκριμένη προμήθεια αναμένεται να ενισχύσει την επιχειρησιακή ικανότητα του εναέριου πυροσβεστικού στόλου, καθώς το DHC-515 χρησιμοποιείται σε όλες τις φάσεις δασοπυρόσβεσης, από την επιτήρηση έως την αντιμετώπιση μεγάλων συμβάντων. Ειδικότερα, το νέο αεροσκάφος διαθέτει πλεονεκτήματα σε σχέση με τα υφιστάμενα αεροσκάφη, όπως η ικανότητα μεταφοράς μεγαλύτερου όγκου επιβραδυντικού υγρού και η αυξημένη αυτονομία.

Η νέα αυτή προμήθεια εντάσσεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας «ΑΙΓΙΣ» και χρηματοδοτείται από πόρους του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων καθώς και του ΕΣΠΑ 2021-2027. Το πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας ΑΙΓΙΣ περιλαμβάνει συνολικά έργα ύψους 2,1 δισ. ευρώ, που έχουν εξασφαλιστεί από τον πρωθυπουργό.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, επισήμανε ότι η χώρα θα αποκτήσει 7 νέα αεροσκάφη Canadair μετά από 50 χρόνια και ότι μέσω του ΑΙΓΙΣ θα ενισχυθεί ο εναέριος στόλος με επιπλέον 42 αεροσκάφη και ελικόπτερα για την καταπολέμηση φυσικών καταστροφών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, τόνισε τη σημασία της απόκτησης των νέας γενιάς αεροσκαφών DHC-515 για την προετοιμασία και αντίδραση στις πυρκαγιές, εντός του πλαισίου του Εθνικού Σχεδίου “Ελλάδα 2.0”.

Πηγή: newsbeast.gr