Απλοποίηση της Διαδικασίας Απόδοσης Αριθμού Φορολογικού Μητρώου για Πολυκατοικίες

Απλοποίηση της Διαδικασίας Απόδοσης Αριθμού Φορολογικού Μητρώου για Πολυκατοικίες


Οι πολυκατοικίες δεν υποχρεούνται να έχουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), αλλά η ύπαρξή του διευκολύνει πολλές διαδικασίες. Ο ΑΦΜ είναι σημαντικός για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών για την κατάθεση κοινοχρήστων από ενοίκους και ιδιοκτήτες, καθώς και για την εξόφληση κοινών δαπανών, όπως η καθαριότητα, η συντήρηση των ασανσέρ και οι υπηρεσίες κηπουρού.

Η διαδικασία απόδοσης ΑΦΜ έχει απλοποιηθεί και απαιτεί ορισμένα απαραίτητα έγγραφα, όπως η σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας ή ο κανονισμός του κτιρίου, καθώς και πρακτικό γενικής συνέλευσης για τον ορισμό διαχειριστή ή άλλου προσώπου που θα εκπροσωπήσει την πολυκατοικία. Επιπλέον, χρειάζεται η συμπλήρωση ενός εντύπου που υποβάλλεται ψηφιακά στην ΑΑΔΕ.

Για την αίτηση απόδοσης ΑΦΜ, ο διαχειριστής ή το πρόσωπο που θα επιλεγεί από τους ιδιοκτήτες υποβάλλει την αίτηση μέσω της εφαρμογής «Τα Αιτήματά μου» της ΑΑΔΕ. Ο διαχειριστής υποβάλει αίτημα για την απόδοση ΑΦΜ μέσω του εντύπου Δ211 για Έναρξη/Μεταβολή/Διακοπή υπό ίδρυση επιχείρησης. Παράλληλα, χρειάζεται να υποβληθούν και τα εξής:

1. Σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας ή κανονισμός του κτιρίου. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κανονισμός, η συμβολαιογραφική πράξη σύστασης αρκεί.
2. Πρακτικό γενικής συνέλευσης που να έχει αποφασίσει την εκλογή του διαχειριστή, ή αν δεν υπάρχει, ένα πρακτικό που ορίζει το πρόσωπο που θα υποβάλει την αίτηση για λογαριασμό της άτυπης ένωσης, υπογεγραμμένο από την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Το έντυπο Δ211 είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (aade.gr) υπό την ενότητα του καταλόγου των εντύπων. Ο ΚΑΔ για τους διαχειριστές πολυκατοικιών είναι 68.32.11.04. Δεν υπάρχει προθεσμία για την υποβολή αίτησης απόδοσης ΑΦΜ και επίσης δεν προβλέπονται πρόστιμα για εκπρόθεσμη υποβολή. Η ημερομηνία απόδοσης του ΑΦΜ θεωρείται η ημερομηνία υποβολής του εντύπου Δ211, εφόσον οι ενώσεις ιδιοκτητών δεν έχουν έσοδα από τη διαχείριση.

Πηγή: newsbeast.gr