Απλοποίηση Διαδικασιών Διακοπής Εργασιών για Επιχειρήσεις και Επαγγελματίες από την ΑΑΔΕ

Απλοποίηση Διαδικασιών Διακοπής Εργασιών για Επιχειρήσεις και Επαγγελματίες από την ΑΑΔΕ


Ψηφιακές διαδικασίες και διαδικασίες εξπρές με μειωμένα δικαιολογητικά εισάγει η ΑΑΔΕ για επιχειρήσεις και επαγγελματίες που σκοπεύουν να προχωρήσουν σε διακοπή εργασιών. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία, εντός Οκτωβρίου, μια νέα εφαρμογή στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ.

Οι φορολογούμενοι που σχεδιάζουν να κλείσουν την επιχείρησή τους ή να σταματήσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα θα χρησιμοποιούν αυτή τη νέα πλατφόρμα για την υποβολή της δήλωσής τους. Το σύστημα αυτό θα ελέγχει αυτόματα την επιλεξιμότητα του επιχειρηματία να προχωρήσει στη διακοπή των εργασιών του. Ο έλεγχος των δηλώσεων θα γίνεται γρήγορα και χωρίς ταλαιπωρία, εφόσον υποβάλλονται εμπρόθεσμες, δηλαδή εντός 30 ημερών από την ημερομηνία της παύσης.

Για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις, το σύστημα θα εκτελεί ηλεκτρονικό έλεγχο και διασταύρωση των στοιχείων. Θα ελέγχεται αν η ημερομηνία που δήλωσε ο φορολογούμενος είναι η πραγματική, καθώς και αν έχουν υπάρξει νέες φορολογικές υποχρεώσεις ή αλλαγές στη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων μετά την ημερομηνία διακοπής.

Με την ολοκλήρωση του ελέγχου και τη διαπίστωση ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις, το σύστημα θα δίνει το «πράσινο φως» για την οριστική παύση εργασιών. Σήμερα, αν και η διαδικασία ξεκινά ηλεκτρονικά με την υποβολή αίτησης, στη συνέχεια ανατίθεται σε ελεγκτή για τον έλεγχο των όρων. Με την εισαγωγή του νέου συστήματος, ο έλεγχος αυτός θα γίνεται αυτόματα, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, παρά την αυτοματοποίηση της διαδικασίας, θα συνεχίσουν να διενεργούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από την εφορία, βάσει κριτήρια ανάλυσης κινδύνου ώστε να διασφαλιστεί η ορθότητα των δηλώσεων και των στοιχείων που παρέχονται από τις επιχειρήσεις. Οι τρέχουσες απαιτήσεις για τα δικαιολογητικά αποστέλλονται με την υποβολή της αίτησης μέσω της Εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων, «Τα Αιτήματά μου», στο ΚΕΦΟΔΕ ή στην αρμόδια ΔΟΥ. Η απουσία όλων των αναγκαίων δικαιολογητικών μπορεί να οδηγήσει σε απόρριψη της αίτησης.

Πηγή: newsbeast.gr