Αντίκτυποι της Οικονομικής Ελευθερίας στην Ελλάδα και οι Σημαντικές προκλήσεις που παραμένουν

Αντίκτυποι της Οικονομικής Ελευθερίας στην Ελλάδα και οι Σημαντικές προκλήσεις που παραμένουν


Η Ελλάδα, παρά τις οριακές βελτιώσεις που κατέγραψε φέτος στον Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας, παραμένει σε χαμηλές θέσεις. Σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) σε συνεργασία με το καναδικό Ινστιτούτο Fraser, η χώρα βρίσκεται στη 70η θέση μεταξύ 165 χωρών, συνεχίζοντας να κατέχει την τελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με την Πολωνία. Αυτή η θέση αποτυπώνει τα διαρθρωτικά προβλήματα που εξακολουθούν να πλήττουν την ελληνική οικονομία.

Στην παγκόσμια κατάταξη, η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ της Μογγολίας και της Κένυας, κάτι που αναδεικνύει την αδύναμη οικονομική της επίδοση. Ένα από τα κύρια προβλήματα είναι το μεγάλωμα του κράτους, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στη 16η χειρότερη θέση παγκοσμίως για το συγκεκριμένο τομέα. Η γραφειοκρατία και τα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα αποτελούν σημαντικά ζητήματα που περιορίζουν την οικονομική ελευθερία.

Η στήριξη των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων και η λειτουργία του κράτους δικαίου σκιαγραφούν τις μέτριες επιδόσεις της χώρας στη 50η θέση αυτής της κατηγορίας. Αντίθετα, η Ελλάδα κατατάσσεται 68η όσον αφορά την πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα (ευρώ), ενώ η θέση της στον τομέα της ελευθερίας στο διεθνές εμπόριο είναι 36η. Παρ’ όλα αυτά, οι ρυθμίσεις και οι διαδικασίες συνεχίζουν να εμποδίζουν την πλήρη εκμετάλλευση των ευκαιριών που προσφέρει το διεθνές εμπόριο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ελλάδα είναι 33 θέσεις χαμηλότερα σε σύγκριση με το 2000. Η αύξηση των επιδόσεων δεν έχει καλύψει τη χαμένη απόσταση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Κροατία, που απέχει 14 θέσεις από την Ελλάδα. Η ελληνική οικονομία, παρά τις μικρές βελτιώσεις, παρακολουθεί μια φθίνουσα πορεία στα 24 αυτά χρόνια.

Όσον αφορά τις πέντε κύριες κατηγορίες του δείκτη, οι επιδόσεις της Ελλάδας είναι σκληρές: Η 150η θέση για το μέγεθος του κράτους και η 75η θέση για το ρυθμιστικό περιβάλλον καταδεικνύουν τις προκλήσεις που υφίσταται η χώρα. Ο Γενικός Διευθυντής του ΚΕΦΙΜ, Νίκος Ρώμπαπας, επισημαίνει πως η οικονομία δεν πάσχει από υπερβολική ελευθερία, αλλά αντίθετα, χρειάζεται σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές για να βελτιωθεί η οικονομική ελευθερία και η ανταγωνιστικότητα.

Στην κορυφή του Δείκτη βρίσκονται το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη, με χώρες όπως η Ελβετία και οι Ηνωμένες Πολιτείες να ακολουθούν, επισημαίνοντας την ανάγκη για σταθερές πολιτικές και ευνοϊκό περιβάλλον για την οικονομία. Οι χώρες με τις χειρότερες επιδόσεις, όπως η Βενεζουέλα και η Ζιμπάμπουε, τονίζουν τη σημασία των πολιτικών ελευθεριών και της οικονομικής σταθερότητας.

Η διαχείριση αυτών των ζητημάτων είναι κρίσιμη για τη μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Πηγή: newsbeast.gr