Ανησυχητική αύξηση οφειλών προς τον ΕΦΚΑ και οι προσπαθείες είσπραξης των υπηρεσιών

Ανησυχητική αύξηση οφειλών προς τον ΕΦΚΑ και οι προσπαθείες είσπραξης των υπηρεσιών


Το ποσό των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ έχει ξεπεράσει τα 48 δισεκατομμύρια ευρώ, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία, καθώς έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ σε ένα χρόνο. Οι υπηρεσίες του Κέντρου Είσπραξης Οφειλών (ΚΕΑΟ) συνεχίζουν να εργάζονται ακατάπαυστα για την είσπραξη αυτών των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά η τάση του χρέους συνεχίζει να αυξάνεται τριμηνιαίως. Το δεύτερο τρίμηνο του 2024, οι οφειλές κατέγραψαν αύξηση κατά 112 εκατ. ευρώ, καταλήγοντας συνολικά στα 48 δισεκατομμύρια ευρώ.

Συγκρίνοντας τα 47,88 δισ. ευρώ του προηγούμενου τριμήνου και τα 47,6 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2023, είναι σαφής η ανησυχητική πορεία. Παρ’ όλα αυτά, το ΚΕΑΟ εισέπραξε 490 εκατομμύρια ευρώ, αναδεικνύοντας την αποτελεσματικότητα των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης και των στοχευμένων ελέγχων που διεξάγονται. Αξιοσημείωτο είναι πως ακόμη και κατά τις θερινές διακοπές, οι εισπράξεις ξεπέρασαν τα 345 εκατομμύρια ευρώ.

Ένα ποσοστό σχεδόν 33% των χρεών οφείλεται σε πρόστιμα, φτάνοντας τα 16 δισ. ευρώ. Το χρέος από μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές, το οποίο έχει εξελιχθεί σε ληξιπρόθεσμο, εγγράφεται στο μητρώο του ΚΕΑΟ και ανέρχεται στα 48 δισ. ευρώ. Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2024, η αύξηση αγγίζει τα 112 εκατ. ευρώ, ενώ συγκριτικά με το ίδιο τρίμηνο του 2023, η άνοδος φτάνει το 1,46 δισ. ευρώ.

Οι εισπράξεις για την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου ανήλθαν σε 1,28 δισεκατομμύρια ευρώ, γεγονός που πιθανόν να οδηγήσει σε νέο ρεκόρ εισπράξεων από το ΚΕΑΟ, με στόχο να αγγίξει τα 2 δισ. ευρώ. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, οι εισπράξεις ανήλθαν σε 448 εκατομμύρια ευρώ, με περαιτέρω αύξηση στο δεύτερο τρίμηνο, φτάνοντας τα 490 εκατ. ευρώ. Η πορεία εισπράξεων παρουσίασε διακυμάνσεις τον Απρίλιο, το Μάιο και τον Ιούνιο, αλλά η ανάκαμψη τον Ιούλιο στα 180 εκατομμύρια ευρώ και οι 165 εκατομμύρια ευρώ τον Αύγουστο ενισχύουν την αισιοδοξία για τη συνέχιση αυτής της θετικής τάσης.

Πηγή: newsbeast.gr