Αναβάθμιση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου: Στρατηγικές Προοπτικές και Προκλήσεις για το Μέλλον

Αναβάθμιση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου: Στρατηγικές Προοπτικές και Προκλήσεις για το Μέλλον


Η αναβάθμιση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς από τις αναδυόμενες στις ώριμες αγορές είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε σαφές ότι ο επόμενος στόχος είναι η αναγνώριση του ελληνικού χρηματιστηρίου ως ανεπτυγμένης αγοράς μέχρι το 2025. Αναγνώρισε ότι η απόκτηση του συγκεκριμένου status είναι πολύ σημαντική για την οικονομία και τις επενδύσεις στη χώρα.

Ο Οικονομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, ανέφερε σε συνέδριο της Société Générale στο Παρίσι ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία για την επάνοδό του στις ανεπτυγμένες αγορές, κάτι που κρίθηκε προς το συμφέρον του ύστερα από την επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα. Το FTSE έχει θέσει το ελληνικό χρηματιστήριο σε κατάσταση παρακολούθησης για το 2025, μετά τον οίκο S&P, δημιουργώντας την αίσθηση ότι οι διεθνείς οίκοι επενδύσεων δείχνουν αυξανόμενο ενδιαφέρον.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το ελληνικό χρηματιστήριο είναι το μοναδικό της Ευρωζώνης που είναι υποβαθμισμένο από το 2013, γεγονός που σημαίνει ότι δεν άντλησε κεφάλαια από τις ανεπτυγμένες αγορές. Η υποβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου παρέμεινε μοναδική και δεν είχε προηγούμενο σε άλλες ανεπτυγμένες αγορές. Η ανεπάρκεια κεφαλαίων έχει περιορίσει την ικανότητα του Χ.Α. να προσελκύσει επενδυτές, πράγμα που επιδρά δυσμενώς στη ρευστότητα και τις αποτιμήσεις των μετοχών.

Τα οφέλη από την αναβάθμιση θα περιλαμβάνουν την αύξηση της ρευστότητας και τη δημιουργία ενός θετικού κύκλου ανάπτυξης για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Εντούτοις, υπάρχουν και ανησυχίες, όπως η έκθεση της JP Morgan, η οποία υπογράμμισε ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είναι μικρή και έχει περιορισμένο αριθμό μετοχών που πληρούν κριτήρια για αναβάθμιση. Αν η Ελλάδα μεταταχθεί σε ανεπτυγμένες αγορές, η πρόβλεψη είναι ότι θα παρατηρηθούν εκροές κεφαλαίων από τον δείκτη FTSE Emerging Market και εισροές από τον δείκτη FTSE Developed Market, αλλά η καθαρή ροή θα είναι αρνητική.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το 62% των επενδυτικών κεφαλαίων δεν παρακολουθούν δείκτες, γεγονός που σημαίνει ότι η επενδυτική βαθμίδα θα μπορούσε να προσελκύσει περισσότερα κεφάλαια από αυτές τις πηγές σε σχέση με τα παθητικά κεφάλαια που σχετίζονται με τις ανεπτυγμένες αγορές, τα οποία αντιπροσωπεύουν μόνο το 14% των συνολικών επενδύσεων στην ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση σε επενδυτική βαθμίδα θεωρείται ότι θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας για τις εισροές στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Πηγή: newsbeast.gr