«Αναταραχή στις αγορές μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και οι επιπτώσεις στην αγορά πετρελαίου»

«Αναταραχή στις αγορές μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και οι επιπτώσεις στην αγορά πετρελαίου»


Οι πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής έχουν δημιουργήσει σοβαρές ανησυχίες για πιθανές κλιμακώσεις στις εντάσεις, ιδίως μετά τις αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ στο Λίβανο. Ο πολιτικός αναλυτής Κλέι Σίκλ επισήμανε ότι «το Ιράν θα μπορούσε να διαπράξει ένα τεράστιο λάθος αν χτυπήσει το Ισραήλ τώρα», αναφέροντας επίσης ότι οι παραγωγικές δυνατότητες του Ιράν είναι στόχοι. Μια ενδεχόμενη ισραηλινή επίθεση στις εγκαταστάσεις πετρελαίου του Ιράν θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικές διαταραχές στην προσφορά παγκοσμίως.

Οι αγορές αντέδρασαν έντονα στην επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, με άλμα άνω του 5%, γεγονός που φανερώνει την ανησυχία για την επόμενη ημέρα στη Μέση Ανατολή. Αν και αργότερα οι συνθήκες στην αγορά βελτιώθηκαν κάπως, η πληροφόρηση υποδεικνύει ότι πιθανόν να εισέλθουμε σε μια νέα περίοδο έντονης μεταβλητότητας. Όλος ο κόσμος περιμένει την αντίδραση του Ισραήλ και το βαθμό έντασης αυτής.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, οι τιμές του πετρελαίου κυμάνθηκαν σε αρνητικό επίπεδο, με την τιμή του Brent να πέφτει για λίγο κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι. Ωστόσο, η επίθεση του Ιράν οδήγησε την τιμή του Brent να ξεπεράσει τα 75 δολάρια, με τελική τιμή γύρω στα 74 δολάρια, καταγράφοντας κέρδη πάνω από 3%. Ανάλογη ήταν η πορεία του αμερικανικού αργού, το οποίο ανέβηκε πάνω από τα 70 δολάρια με άνοδο επίσης άνω του 3%.

Πριν από την ανακοίνωση της πυραυλικής επίθεσης από το Ιράν, η αγορά πετρελαίου είχε ήδη κινηθεί κοντά σε χαμηλά δύο εβδομάδων, καθώς οι προοπτικές για αυξημένη προσφορά και η μέτρια ζήτηση αντεπεξέρχονταν στις ανησυχίες για τις κλιμακώσεις στην περιοχή. Αυτή η κατάσταση ενισχύει τη λεπτή ισορροπία της αγοράς και την ευαισθησία της στις γεωπολιτικές εξελίξεις που μπορούν να επηρεάσουν ανησυχητικά τις προοπτικές.

Σημαντική παράμετρος της αγοράς είναι η προγραμματισμένη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ για σήμερα, η οποία αναμένεται να επανεξετάσει την πολιτική της χωρίς να προβλέπονται μεγάλες αλλαγές. Αν και το Ιράν παράγει περίπου 400.000 βαρέλια ημερησίως υπό καθεστώς κυρώσεων από τις ΗΠΑ, οποιαδήποτε αλλαγή στην παραγωγή του μπορεί να έχει ευρύτερες επιπτώσεις στις τιμές του πετρελαίου.

Η παγκόσμια αγορά παρακολουθεί τις εξελίξεις στην περιοχή με μεγάλη προσοχή, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις, σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για μελλοντική παραγωγή, μπορεί να επηρεάσουν δραματικά τις τιμές και τη σταθερότητα της προσφοράς. Οι επενδυτές παραμένουν σε επιφυλακή αναμένοντας περαιτέρω εξελίξεις που θα μπορούσαν να κλονίσουν αυτή την εύθραυστη ισορροπία.

Πηγή: newsbeast.gr