Αναπτυξιακές Προβλέψεις για τις Εξαγωγές στην Ελλάδα το 2025

Αναπτυξιακές Προβλέψεις για τις Εξαγωγές στην Ελλάδα το 2025


Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2025, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αναμένονται να αυξηθούν κατά 4%, ταχύτερα από τις εισαγωγές που εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 3,6%. Η αύξηση των εξαγωγών αγαθών αναμένεται να είναι 3%, γεγονός που σχετίζεται με την θετική μεταβολή της εξωτερικής ζήτησης και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων. Αντίστοιχα, οι εισαγωγές αγαθών αναμένονται να αυξηθούν κατά 3,8%, γεγονός που σχετίζεται με την αύξηση των επενδύσεων και διατήρηση του ρυθμού αύξησης της κατανάλωσης.

Από την άλλη πλευρά, το έλλειμμα του ονοματικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να βελτιωθεί σε λιγότερο από 5% του ΑΕΠ το 2025, με την ανάπτυξη να επηρεάζεται θετικά από τις καθαρές εξαγωγές υπηρεσιών, κυρίως λόγω της ναυτιλίας και του τουρισμού. Ωστόσο, οι κίνδυνοι στις μακροοικονομικές προβλέψεις παραμένουν, και περιλαμβάνουν την πιθανότητα κλιμάκωσης γεωπολιτικών κρίσεων, την πορεία του πληθωρισμού και την εκδήλωση νέων κλιματικών φαινομένων.

Σε αναφορά σχετικά με το προφίλ των εξαγωγών, η Ελλάδα δείχνει αντανακλαστικά καθώς η Ε.Ε. προσπαθεί να επανασχεδιάσει τη βιομηχανική της στρατηγική. Σύμφωνα με την ανάλυση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), οι κλάδοι τροφίμων, βιομηχανικών προϊόντων και χημικών κατέχουν σημαντικό μερίδιο στις εξαγωγές, ενώ οι «Εμπιστευτικές Προϊόντα» κερδίζουν δυναμική.

Εξετάζοντας την κατανομή των εξαγωγών ανά γεωγραφική περιοχή, προκύπτει ότι οι αποστολές προς τις χώρες της Ε.Ε. σημείωσαν πτώση, ενώ προς τις τρίτες χώρες σημειώθηκε αύξηση. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές προς τις χώρες της Ε.Ε. έχουν καταγράψει άνοδο, με την αντίθετη εικόνα να παρατηρείται προς τις τρίτες χώρες.

Το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) εκφράζει ανησυχίες σχετικά με το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, τονίζοντας την ανάγκη αναδιάρθρωσης της παραγωγικής δομής της χώρας. Παράλληλα, αναφέρονται παράγοντες όπως το υψηλό επίπεδο εισαγωγών, η χαμηλή ανταγωνιστικότητα και η ενεργειακή εξάρτηση, που επηρεάζουν αρνητικά τις εξαγωγές.

Πηγή: newsbeast.gr