Αναμόρφωση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για Υψηλότερους Μισθούς στην Ελλάδα

Αναμόρφωση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για Υψηλότερους Μισθούς στην Ελλάδα


Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, έχει δηλώσει ότι θα ληφθούν σημαντικά μέτρα για την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου των συλλογικών συμβάσεων. Το προσχέδιο του νομοσχεδίου θα τεθεί σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους προκειμένου να διασφαλιστεί ευρύτερη συναίνεση. Παρά τις βελτιώσεις που προβλέπονται, το υπουργείο δεν αναλαμβάνει υποχρέωση για πλήρη επιστροφή στο καθεστώς που υπήρχε προ του 2012, ούτε για την άρση όλων των περιορισμών που δυσχεραίνουν τη λειτουργία των κλαδικών συμβάσεων και τις διαπραγματεύσεις.

Η κυβέρνηση επιδιώκει την προώθηση αυξημένων αμοιβών σε κλάδους της ελληνικής οικονομίας όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν, με στόχο τον μέσο μισθό να φτάσει τα 1.500 ευρώ έως το 2027. Να σημειωθεί ότι το 2023 υπεγράφησαν ελάχιστες κλαδικές συμβάσεις και από τις 209 επιχειρησιακές συμβάσεις που υπογράφηκαν, μόνο οι 59 περιλάμβαναν αυξήσεις μισθών. Οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων σχετίζονται με την αναγκαία ενεργοποίηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά 33% από το 2016 έως το 2023, ενώ οι υψηλότεροι μισθοί παρέμειναν σε στασιμότητα. Οι διατάξεις που θα παρουσιαστούν θα συμβαδίζουν με την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας για επαρκείς κατώτατους μισθούς, της οποίας η εφαρμογή προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί έως τον Οκτώβριο. Η οδηγία απαιτεί τουλάχιστον το 80% των εργαζομένων να καλύπτεται από συλλογικές συμβάσεις που καθορίζουν τους μισθούς, ενώ στην παρούσα φάση στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι κάτω από 30%.

Οι επικείμενες μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν τη δυνατότητα καθορισμού μισθών μέσω μηχανισμού τιμαριθμικής αναπροσαρμογής ή άλλων κατάλληλων κριτηρίων. Καθώς προγραμματίζεται η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού μέχρι το 2027, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι μπορεί να φτάσει τα 950 ευρώ, με την πρόβλεψη ότι μέχρι το 2025 θα ανέρχεται στα 880-890 ευρώ. Εξετάζεται επίσης η μείωση του απαιτούμενου ποσοστού εργοδοτικής εκπροσώπησης (51%) για την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων, ώστε να διευκολυνθεί η κάλυψη περισσότερων εργαζομένων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα γίνουν μικρές βελτιώσεις στις συλλογικές συμβάσεις χωρίς να αλλάξει ο μηχανισμός καθορισμού του κατώτατου μισθού, ο οποίος θα παραμείνει υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης. Οι επικείμενες αλλαγές αποσκοπούν στη βελτίωση των διαδικασιών διαπραγμάτευσης, οι οποίες παρέμειναν στάσιμες λόγω των περιορισμών που επιβλήθηκαν από την οικονομική κρίση, η οποία είχε οδηγήσει στην κατάρρευση των κλαδικών συμβάσεων.

Πηγή: newsbeast.gr