Ανάγκη για Νέες Επενδυτικές Στρατηγικές στην Ελληνική Οικονομία

Ανάγκη για Νέες Επενδυτικές Στρατηγικές στην Ελληνική Οικονομία


Οι εκτιμήσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα στο προσχέδιο προϋπολογισμού του 2025 είναι θετικές, ωστόσο σε σχέση με τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, υπάρχει μια πιο προσεκτική προσέγγιση. Οι εξωτερικοί κίνδυνοι, όπως η γεωπολιτική αβεβαιότητα και οι οικονομικές εξελίξεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, συνεχίζουν να αποτελούν παράγοντες αβεβαιότητας.

Η Ελλάδα έχει καταγράψει σημαντική πρόοδο στον τομέα των επενδύσεων, όπως επεσήμανε πρόσφατα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης. Παρά την πρόοδο αυτή, επισημαίνει ότι υπάρχει ακόμη σημαντική δουλειά να γίνει για να καλυφθεί το επενδυτικό κενό που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες δεκαετίες.

Αξιοσημείωτο είναι ότι σχεδόν το 50% των επενδύσεων στην Ελλάδα το 2023 προήλθε από την αγορά ακινήτων, γεγονός που αναδεικνύει τη σοβαρότητα της στεγαστικής κρίσης με τις αυξήσεις στις τιμές ενοικίων και πωλήσεων. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι ξένες επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων ανήλθαν σε 47% από το συνολικό ποσό των 4,48 δισ. ευρώ που επενδύθηκαν στη χώρα.

Η “χρυσή βίζα” έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην προσέλκυση ξένων κεφαλαίων. Αλλαγές στο πρόγραμμα το 2023, με πιο προσιτά όρια, προκάλεσαν αύξηση στις αγοραπωλησίες. Έτσι, η κρίση στη Μέση Ανατολή αναμένεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη ζήτηση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, με πιθανή αύξηση αιτήσεων από χώρες όπως το Ισραήλ, τον Λίβανο, την Αίγυπτο και το Ιράν.

Όσον αφορά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη, το οικονομικό επιτελείο υιοθέτησε τις εκτιμήσεις της Κομισιόν. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού αναφέρεται ότι η ανάπτυξη θα φτάσει το 2,2% το 2024 και 2,3% το 2025. Οι επενδύσεις εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 6,7% το 2024 και κατά 8,4% το 2025, εν πολλοίς λόγω της εισροής πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Επίσης, προβλέπεται αύξηση στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων από 14,8 δισ. ευρώ σε 18,9 δισ. ευρώ.

Πηγή: newsbeast.gr