Αναδρομικά και αυξήσεις συντάξεων για 30000 συνταξιούχους του Δημοσίου τον Οκτώβριο

Αναδρομικά και αυξήσεις συντάξεων για 30000 συνταξιούχους του Δημοσίου τον Οκτώβριο


Αναμένεται ότι ένας σημαντικός αριθμός συνταξιούχων του Δημόσιου θα λάβει αναδρομικά μέσα στον Οκτώβριο που αφορούν την τριετία από τον Οκτώβριο 2019 έως τον Νοέμβριο 2022, καθώς είχε γίνει επανυπολογισμός των συντάξεων λόγω νέων παραμέτρων. Οι εν λόγω συνταξιούχοι, οι οποίοι αριθμούν περίπου 30.000, είχαν λάβει τις αυξήσεις στις συντάξεις τους αλλά δεν είχαν πάρει τα οφειλόμενα ποσά που τους αναλογούσαν. Αυτές οι πληρωμές σχετίζονται με αναδρομικά που δεν είχαν καταβληθεί νωρίτερα, σύμφωνα με τον νόμο Βρούτση (ν. 4670/2020).

Οι δικαιούχοι αυτών των αναδρομικών περιλαμβάνουν όχι μόνο τους συνταξιούχους που έχουν αποχωρήσει λόγω γήρατος, αλλά και όσους έχουν διαδοχική ασφάλιση ή συνέχισαν να εργάζονται μετά τη συνταξιοδότησή τους. Ειδικότερα, συνταξιούχοι με παράλληλη ασφάλιση σε διάφορα ταμεία, όπως το Δημόσιο, το ΤΣΑΥ και το ΤΣΜΕΔΕ, θα λάβουν επίσης τα αναδρομικά που τους αναλογούν. Οι αυξήσεις στις συντάξεις προήλθαν από την αναμόρφωση των ποσοστών αναπλήρωσης, όπως καθορίστηκε από τον νόμο Βρούτση.

Σύμφωνα με αυτά τα νέα ποσοστά, οι συνταξιούχοι με 30 ή περισσότερα έτη ασφάλισης ευνοήθηκαν σημαντικά σε σχέση με τις προηγούμενες ρυθμίσεις του νόμου Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016). Για παράδειγμα, ένα άτομο με 35 χρόνια ασφάλισης υπήρξε αυξημένο ποσοστό αναπλήρωσης από το 33,81% στο 37,31% και για 40 χρόνια ασφάλισης από το 42,80% στο 50,01%, γεγονός που έχει οδηγήσει σε αυξήσεις στις ανταποδοτικές συντάξεις.

Οι βελτιώσεις αυτές ενισχύουν επίσης την οικονομική κατάσταση πολλών συνταξιούχων, καθώς η προσωπική διαφορά αναμένεται να μειωθεί ή και να εξαλειφθεί για αρκετούς από αυτούς με τις αυξήσεις των ετών 2023 και 2024. Η συνολική επίδραση των νέων ποσοστών αναπλήρωσης, μαζί με την εξάλειψη της προσωπικής διαφοράς, συμβάλλει στη δημιουργία μιας πιο δίκαιης και βιώσιμης σύνταξης για χιλιάδες δικαιούχους, ιδιαίτερα για εκείνους με μακρύ ιστορικό ασφάλισης και πολλαπλές εισφορές σε διαφορετικά ταμεία.

Πηγή: newsbeast.gr