Αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης για την καινούρια χειμερινή περίοδο

Αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης για την καινούρια χειμερινή περίοδο


Το φετινό επίδομα θέρμανσης θα παρουσιάσει σημαντικές διαφορές από το αντίστοιχο περσινό, με διαφοροποιήσεις τόσο στα ποσά όσο και στα κριτήρια που αφορούν τους δικαιούχους. Οι αλλαγές αυτές προέρχονται από τις νέες πολιτικές της ΕΕ που προωθούν τη σταδιακή αποδέσμευση από τα ορυκτά καύσιμα. Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα έχουμε μείωση στο ποσό που θα χορηγηθεί για χρήση πετρελαίου θέρμανσης, ενώ θα είναι αυξημένο για τους χρήστες ηλεκτρικής θέρμανσης.

Οι λεπτομέρειες για τις αλλαγές αυτές θα κοινοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα με τη δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ). Αναμένονται αυξήσεις 20% στο επίδομα για ηλεκτρική θέρμανση, ενώ οι αναθεωρήσεις θα επηρεάσουν πάνω από 1,3 εκατομμύρια άτομα. Τα κριτήρια θα περιλαμβάνουν τροποποιήσεις στην περιουσία, με χαμηλότερη επιδότηση για το πετρέλαιο, καθώς θεωρείται πιο ρυπογόνο καύσιμο.

Επιπλέον, η επιδότηση για ηλεκτρική ενέργεια θα μπορεί να φτάσει μέχρι 1.200 ευρώ, από 1.000 ευρώ πέρυσι, ενώ η βάση για το πετρέλαιο θέρμανσης θα μειωθεί από 350 ευρώ στα 300 ευρώ. Για τα πέλετ, το ποσό της επιδότησης θα αυξηθεί στα 360 ευρώ, ενώ οι ορεινές περιοχές θα διατηρήσουν το επίδομα των 350 ευρώ για καυσόξυλα. Η ηλεκτρική ενέργεια θα έχει βάση επιδότησης 380 ευρώ, με προσαρμογές ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες σε κάθε περιοχή.

Τα εισοδηματικά κριτήρια παραμένουν σταθερά, ωστόσο τα περιουσιακά θα τροποποιηθούν. Για τους άγαμους, το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα παραμένει 16.000 ευρώ, ενώ για τους έγγαμους είναι 24.000 ευρώ, με προσαυξήσεις ανά παιδί. Για την περιουσία, το όριο για τους άγαμους είναι 200.000 ευρώ, με το αντίστοιχο για ζευγάρια να φτάνει τα 240.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 40.000 ευρώ ανά παιδί.

Η πλατφόρμα myΘέρμανση αναμένεται να ανοίξει στις αρχές Νοεμβρίου για την υποβολή αιτήσεων. Οι χρήστες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση μέσω κωδικών TAXISnet, ενώ οι καταχωρίσεις αποδείξεων θα είναι απαραίτητες για όλα τα καύσιμα εκτός του πετρελαίου, για το οποίο η ευθύνη καταχώρισης ανήκει στους διακινητές. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταχώρισης, προβλέπεται πρόστιμο.

Πηγή: newsbeast.gr