Αλεξανδρούπολη Νέα Ενεργειακή Πύλη για την Ευρώπη

Αλεξανδρούπολη Νέα Ενεργειακή Πύλη για την Ευρώπη


Η Gastrade ανακοινώνει την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του Τερματικού Σταθμού LNG Αλεξανδρούπολης, καθιστώντας την πόλη ένα νέο ενεργειακό κόμβο για την Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το έργο αυτό, το οποίο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την Gastrade, αποτελεί ένα από τα πιο κρίσιμα ενεργειακά έργα στην περιοχή, διασφαλίζοντας την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση πηγών εφοδιασμού.

Η διαδικασία υλοποίησης του έργου ξεκίνησε με την Τελική Επενδυτική Απόφαση που ελήφθη στις 27 Ιανουαρίου 2022. Με ταχύτατες κατασκευαστικές εργασίες, η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG ξεκίνησε την κατασκευή της στη Σιγκαπούρη, φτάνοντας στην Αλεξανδρούπολη τον Δεκέμβριο του 2023. Μετά την έκδοση άδειας λειτουργίας από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και την ολοκλήρωση των δοκιμών, ο τερματικός σταθμός είναι πλέον έτοιμος να λειτουργήσει.

Ο Τερματικός Σταθμός LNG περιλαμβάνει, εκτός από την πλωτή μονάδα, υποθαλάσσιο και χερσαίο αγωγό για τη μεταφορά φυσικού αερίου. Αυτός ο αγωγός θα επιτρέπει την τροφοδοσία σε όχι λιγότερες από εννέα χώρες, ενισχύοντας τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας στην ενεργειακή αγορά της περιοχής. Η πλωτή μονάδα, ονομάζόμενη «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΙΣ», έχει τη δυνατότητα επαναεριοποίησης 5,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως.

Δεκατέσσερις ελληνικές και διεθνείς εταιρείες έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή, δεσμεύοντας σχεδόν όλη τη δυναμικότητα του σταθμού μέχρι το 2030. Η έναρξη εμπορικής λειτουργίας ενισχύει την πρωτοβουλία του Κάθετου Διαδρόμου, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη ενός κόμβου φυσικού αερίου στην περιοχή.

Η Gastrade, μαζί με στρατηγικούς εταίρους της, ευχαριστεί όλους όσοι συνέβαλαν στην ολοκλήρωση αυτού του εθνικού έργου, και η ιδρύτρια μέτοχος, Ελμίνα Κοπελούζου, τονίζει ότι η επιτυχία αυτή είναι απόδειξη της ικανότητας της Ελλάδας να δημιουργεί υποδομές που καλύπτουν σύγχρονες ενεργειακές ανάγκες. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Gastrade, Κωστής Σιφναίος, εκφράζει την υπερηφάνεια της ομάδας του για την ολοκλήρωση του έργου, επισημαίνοντας την πρόθεση του οργανισμού να λειτουργήσει φιλικά προς την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον.

Η σημασία του τερματικού σταθμού είναι επίσης αναγνωρίσιμη από άλλους παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι επισημαίνουν ότι αυτή η υποδομή θα διαφοροποιήσει τις πηγές εφοδιασμού και θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια όχι μόνο για τη Βουλγαρία αλλά και για την ευρύτερη περιοχή.

Πηγή: newsbeast.gr