Αισιόδοξοι Δείκτες Επιχειρηματικού Κλίματος για τις Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις στην Ευρώπη

Αισιόδοξοι Δείκτες Επιχειρηματικού Κλίματος για τις Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις στην Ευρώπη


Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης, επισημαίνει ότι το φθινοπωρινό Ευρωβαρόμετρο παρουσιάζει θετικούς Δείκτες Επιχειρηματικού Κλίματος για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ). Στην έκδοση που δημοσιεύτηκε στις Βρυξέλλες στις 11/10/24, τόσο ο «SME Business Climate Index» όσο και ο «EU Craft SME Barometer» δείχνουν μια γενική οικονομική βελτίωση για τις ΜμΕ στην ΕΕ, αν και οι επιδόσεις στο εμπόριο, τη μεταποίηση και τις κατασκευές παραμένουν πίσω από αυτές των υπηρεσιών. Ο Δείκτης Επιχειρηματικού Κλίματος στην ΕΕ αυξήθηκε στις 72,7 μονάδες, ξεπερνώντας τις 70 μονάδες.

Ωστόσο, παρά την πιο ευνοϊκή κατάσταση, οι προοπτικές δεν φαίνονται ενθαρρυντικές. Ο σκεπτικισμός αυτός πηγάζει από τις αβεβαιότητες που σχετίζονται με τις παγκόσμιες αλλαγές και τις συνεχιζόμενες πολεμικές συγκρούσεις. Παρότι οι απαισιόδοξες προσδοκίες για το εαρινό εξάμηνο του 2024 δεν επιβεβαιώθηκαν, οι επιπτώσεις του μειωμένου πληθωρισμού στις ΜμΕ δεν θα πρέπει να υποτιμηθούν.

Όσον αφορά τις επιδόσεις ανά τομέα, οι ΜμΕ στους τομείς της μεταποίησης και των κατασκευών αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις, με χαμηλές επενδύσεις και κύκλο εργασιών. Τα υψηλά επιτόκια, οι ελλείψεις στην αγορά εργασίας και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα συνεχίζουν να επιδρούν αρνητικά. Αντιθέτως, οι ΜμΕ στον τομέα των προσωπικών υπηρεσιών εκτιμούν ότι θα βλέπουν βελτίωση του κύκλου εργασιών μέχρι το τέλος του έτους, καθώς αναμένουν ότι η αύξηση των μισθών θα ενισχύσει τη ζήτηση.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή οργάνωση μικρομεσαίων SME United προειδοποιεί ότι οι αυξήσεις μισθών μπορεί να προκαλέσουν πληθωριστικές πιέσεις, ιδίως στις υπηρεσίες έντασης εργασίας. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι τα επίπεδα των κατώτερων και μέσων μισθών στην Ελλάδα παραμένουν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με πολλές άλλες χώρες της ΕΕ.

Πηγή: newsbeast.gr