Αγορά εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα: Νέες τάσεις και προτιμήσεις ηλικιωμένων επενδυτών

Αγορά εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα: Νέες τάσεις και προτιμήσεις ηλικιωμένων επενδυτών


Άνθρωποι άνω των 50 ετών, είτε επιχειρηματίες είτε ανώτερα στελέχη, αποτελούν το κύριο αγοραστικό κοινό για εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα. Οι εν λόγω αγοραστές διαθέτουν αποταμιεύσεις και επιθυμούν κυρίως την απόκτηση νεόδμητων ακινήτων υψηλών προδιαγραφών. Η πλειονότητα αυτών των αγοραστών κινείται σε προϋπολογισμό που κυμαίνεται από 250.000 έως 600.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον Γιώργο Γαβριηλίδη, διευθύνων σύμβουλο της εταιρείας Elxis-At Home In Greece, μέχρι το 2023 οι πελάτες συχνά επιλέγουν ακίνητα με προϋπολογισμό περίπου 450.000 – 500.000 ευρώ, αλλά παρατηρείται πλέον αυξανόμενη ζήτηση για πιο ακριβά ακίνητα.

Ωστόσο, παρατηρείται και αύξηση του ενδιαφέροντος από νεότερους αγοραστές, ηλικίας 35-45 ετών, που στοχεύουν όχι μόνο στη δική τους χρήση, αλλά και στην εκμετάλλευση των εξοχικών κατοικιών για ενοικιάσεις, και ενδεχομένως στην μελλοντική μεταπώληση τους. Αυτή είναι μια από τις κύριες διαφορές μεταξύ των μεγαλύτερης ηλικίας και των νεότερων αγοραστών.

Η Elxis αναφέρει ότι οι τιμές πώλησης εξοχικών κατοικιών έχουν αυξηθεί κατά 8%-10% ετησίως και αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί. Η Ελλάδα αναδεικνύεται έτσι ως ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις σε δευτερεύουσες κατοικίες. Αγοραστές από χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Μ. Βρετανία, στρέφονται και προς το πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα», που παρέχει τη δυνατότητα για άδεια παραμονής στην Ελλάδα.

Οι προτιμήσεις των αγοραστών ποικίλλουν. Οι αγοραστές από τη Βορειοδυτική Ευρώπη προτιμούν κυρίως περιοχές όπως η Κρήτη και τα Ιόνια Νησιά, ενώ εκείνοι από τις ΗΠΑ ενδιαφέρονται επίσης για τις Κυκλάδες. Οι Γερμανοί και οι Γάλλοι αγοραστές αντιμετωπίζουν την αγορά εξοχικών κυρίως ως ευκαιρία για προσωπική χρήση, αν και κάποιοι βρίσκονται σε διαδικασία βραχυχρόνιας μίσθωσης. Ένα ποσοστό 10% – 20% των αγοραστών αυτών είναι ομογενείς που επιθυμούν να αποκτήσουν το πρώτο τους σπίτι στην χώρα καταγωγής τους. Πηγή: newsbeast.gr