Αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,3% για το 2023 σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

Αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,3% για το 2023 σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ


Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε τη δεύτερη εκτίμηση των ετήσιων εθνικών λογαριασμών για το 2023, επιβεβαιώνοντας την αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,3%. Η εκτίμηση αυτή, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 17/10, περιλαμβάνει και μια αναθεώρηση των στοιχείων του Μαρτίου, τα οποία ανέφεραν ότι η ανάπτυξη για το 2022 ήταν 2%. Έτσι, το ΑΕΠ σε σταθερές τιμές φθάνει πέρυσι τα 196,984 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με 192,495 δισ. ευρώ του 2022.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ, η συνολική καταναλωτική δαπάνη πέρυσι υπήρξε αύξηση 2%. Ειδικότερα, η δαπάνη των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 1,8%, ενώ η δαπάνη της Γενικής Κυβέρνησης σημείωσε αύξηση 2,6%. Αντίθετα, η δαπάνη των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν νοικοκυριά μειώθηκε κατά 0,1%. Οι ιδιωτικές επενδύσεις κατέγραψαν αύξηση 0,8%, και οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών ανήλθαν 1,9%, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,9%.

Η ΕΛΣΤΑΤ προχώρησε σε αλλαγές στη μεθοδολογία και στον ορισμό έτους βάσης, ορίζοντας το 2020 και το έτος αναφοράς το 2021. Αυτές οι αλλαγές περιλαμβάνουν βελτιώσεις στη μεθοδολογία, καθώς και νέα και επικαιροποιημένα στοιχεία από διάφορες πηγές. Η αναθεώρηση του έτους βάσης καθώς και του έτους αναφοράς είναι μια τακτική εργασία που πραγματοποιείται κάθε πέντε χρόνια στα κράτη-μέλη, ώστε να ενσωματώνονται μεθοδολογικές βελτιώσεις.

Για την εκτίμηση του 2023, χρησιμοποιήθηκαν ετήσια στοιχεία από διάφορες πηγές όπως οι Έρευνες Οικογενειακών Προϋπολογισμών και πληροφορίες σχετικά με τη Γενική Κυβέρνηση. Η ανάλυση των στοιχείων έλαβε υπόψη και τις στατιστικές του διεθνούς εμπορίου αγαθών, τα στοιχεία απασχόλησης και ό,τι άλλο κρίνεται απαραίτητο για μια ακριβή εικόνα της οικονομίας.

Πηγή: newsbeast.gr