Αύξηση της προσφοράς κατοικίας ως λύση για την καΕύθυνση των τιμών στην αγορά ακινήτων

Αύξηση της προσφοράς κατοικίας ως λύση για την καΕύθυνση των τιμών στην αγορά ακινήτων


Η σημερινή κατάσταση στην αγορά κατοικίας δεν ευνοεί τους υποψήφιους αγοραστές, καθώς οι μέσες τιμές στην Αθήνα έχουν ξεπεράσει τα ρεκόρ της δεκαετίας του 2000, με το φαινόμενο να επηρεάζει και τα νεόδμητα διαμερίσματα στη χώρα. Πλέον είναι επιτακτική η ανάγκη για τον εντοπισμό ενός σημείου ισορροπίας. Σημαντικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει η ενεργοποίηση του δεύτερου κύκλου του προγράμματος «Σπίτι Μου», το οποίο θα μπορούσε να ενισχύσει τη ζήτηση για κατοικίες έως 150 τ.μ. αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Ωστόσο, υπάρχει κίνδυνος να προκύψουν στρεβλώσεις αν ο αριθμός των προσφερόμενων ακινήτων με αυτά τα χαρακτηριστικά αποδειχθεί ανεπαρκής σε σχέση με τους 20.000 δικαιούχους.

Για να υπάρξει αύξηση της προσφοράς στην αγορά, η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει μέτρα που στοχεύουν στην αναθέρμανση της οικοδομής μετά από μια περίοδο αβεβαιότητας ως προς τους όρους δόμησης. Οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας θα κρίνουν τους κανόνες που θα διέπουν την κατασκευή νέων κτιρίων. Παράλληλα, η κατάσταση των πλειστηριασμών θα μπορούσε να επηρεάσει την αγορά, καθώς περίπου 300.000 κατοικίες βρίσκονται ως ενέχυρα για κόκκινα δάνεια, με το 20% αυτών να αναμένουν πλειστηριασμό τα επόμενα χρόνια.

Επιπλέον, περίπου 450.000 αποποιήσεις κληρονομιών λόγω χρεών κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης έχουν οδηγήσει σε πολλές αναξιοποίητες περιουσίες, οι οποίες θα μπορούσαν να ενισχύσουν την προσφορά στην αγορά. Σημαντική είναι και η πορεία των επιτοκίων, καθώς εφόσον παραμείνουν σε θετική κατεύθυνση, θα μπορούσαν να οδηγήσουν του επενδυτές και τους αγοραστές πίσω στις τράπεζες για την απόκτηση στεγαστικού δανείου.

Ωστόσο, οι κυβερνητικές παρεμβάσεις αναμένεται να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται φορολογικά κίνητρα για ιδιοκτήτες που έχουν τα ακίνητά τους κλειστά ή μισθωμένα βραχυχρόνια, με δυνατότητα απαλλαγής από τον φόρο εισοδήματος εφόσον ενοικιαστούν ως κύριες κατοικίες με τριετές συμβόλαιο. Σήμερα, περίπου 150.000 σπίτια χρησιμοποιούνται ως τουριστικά καταλύματα, ενώ 600.000 παραμένουν κενά.

Η κυβέρνηση σκοπεύει επίσης να αναστείλει τις νέες άδειες βραχυχρόνιας μίσθωσης σε συγκεκριμένες περιοχές, γεγονός που αναμένεται να μην επιταχύνει την προσφορά κατοικιών, αλλά να σταθεροποιήσει την ήδη χαμηλή προσφορά μέχρι το 2025. Η αναβάθμιση προγραμμάτων, όπως το «Ανακαινίζω / Νοικιάζω», που αυξάνει την επιδότηση και το ανώτατο ποσό, καταδεικνύει μια προσπάθεια να επαναστραφούν κενές κατοικίες στην αγορά.

Καθώς παρακολουθούμε την αγορά, το ζητούμενο είναι αν τα παραπάνω μέτρα θα αποφέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα και θα επιτρέψουν σε περισσότερους ανθρώπους να αποκτήσουν την κατοικία που επιθυμούν. Πηγή: newsbeast.gr