Αύξηση της περιουσίας των Ελλήνων το 2023 σύμφωνα με τη μελέτη της Allianz

Αύξηση της περιουσίας των Ελλήνων το 2023 σύμφωνα με τη μελέτη της Allianz


Η περιουσία των ελληνικών νοικοκυριών παρουσίασε σημαντική αύξηση το 2023, εν μέσω μιας γενικότερης θετικής τάσης που παρατηρείται σε πολλές χώρες. Σύμφωνα με τη μελέτη της Allianz στο Global Wealth Report 2024, τα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων αυξήθηκαν κατά 7,4%, διατηρώντας τη χώρα μας στις κορυφαίες θέσεις στη Δυτική Ευρώπη, πλην της Σουηδίας.

Η κύρια αιτία αυτής της αύξησης συνδέεται με τη μεταστροφή που παρατηρείται στην αποταμιευτική συμπεριφορά των Ελλήνων. Αντί να παραμένουν στις παραδοσιακές τραπεζικές καταθέσεις, οι αποταμιευτές επέλεξαν να ενεργήσουν κατά τρόπο πιο δυναμικό, μεταφέροντας 2,2 δισ. ευρώ από τις καταθέσεις τους σε χρεόγραφα και μετοχές, κυρίως στα ομόλογα. Αυτή η κίνηση οδήγησε σε αύξηση 23,9% στους αντίστοιχους τομείς, οι οποίοι κατέχουν πλέον το 38% του συνολικού χαρτοφυλακίου των νοικοκυριών.

Η συνολική εικόνα της ελληνικής οικονομίας παρουσίασε επίσης ευνοϊκές εξελίξεις. Παρά την παγκόσμια νομισματική σύσφιξη, τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία αυξήθηκαν κατά 3,1% όταν προσαρμόστηκαν για τον πληθωρισμό, αποτελώντας τη μεγαλύτερη πραγματική αύξηση στην περιοχή, ενώ η αγοραστική δύναμη των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων είναι 7,2% υψηλότερη σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία.

Ωστόσο, οι τραπεζικές καταθέσεις παρουσίασαν μείωση 1,1%, φτάνοντας το 53% του συνολικού χαρτοφυλακίου. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε μια σχετική ανατροπή, καθώς οι νέες αποταμιεύσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 36%, αγγίζοντας τα 5,4 δισ. ευρώ. Οι ασφαλίσεις και οι συντάξεις επίσης είδαν θετική εξέλιξη, με αύξηση 6,8%.

نتيجة της αυξημένης αποταμιευτικής προτίμησης των Ελλήνων προς τις εναλλακτικές επενδύσεις, οι υποχρεώσεις μειώθηκαν κατά 1,6%, μειώνοντας τον δείκτη χρέους στο 49%, με την Ελλάδα να αναρριχάται σε σχέση με άλλα κράτη, φθάνοντας στην 29η θέση όσον αφορά τα καθαρά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία.

Αντίστοιχα, σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2023 οι οικονομίες παρουσίασαν ανθεκτικότητα και τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία των ιδιωτικών νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 7,6%. Παρά τις μεγάλες προκλήσεις και τους περιορισμούς στις τραπεζικές καταθέσεις, οι αγορές και οι επενδύσεις σε άλλες κατηγορίες άνθισαν. Δημιουργήθηκαν νέες ευκαιρίες για τους επενδυτές, δείχνοντας την ευελιξία της αγοράς σε ποικίλες καταστάσεις.

Πηγή: newsbeast.gr