Αύξηση της Δίψας για Ελληνικά Assets μετά την Επανόρθωση της Επενδυτικής Βαθμίδας

Αύξηση της Δίψας για Ελληνικά Assets μετά την Επανόρθωση της Επενδυτικής Βαθμίδας


Η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έχει ενισχύσει κατακόρυφα το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία. Μάλιστα, οι προσφορές για αυτά ανήλθαν σε σχεδόν 120 δισ. ευρώ το 2024. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, μια νέα γενιά «ποιοτικών» και μακροπρόθεσμων επενδυτών αναδύεται, γεγονός που ανοίγει νέες προοπτικές στα ελληνικά assets.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν συγκεντρώσει σημαντικές προσφορές, αγγίζοντας τα 37 δισ. ευρώ μέσω αποεπένδυσης και εκδόσεων ομολόγων. Συγκεκριμένα, μέσω της αποεπένδυσης από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) σε Πειραιώως και Εθνική, οι προσφορές ανήλθαν σε 17 δισ. ευρώ, ενώ οι εκδόσεις ομολόγων από την αρχή του έτους συγκέντρωσαν 20,8 δισ. ευρώ.

Η ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης του 10% της Εθνικής Τράπεζας καταγράφει ιδιαίτερη επιτυχία σε μια περίοδο αβεβαιότητας στις αγορές, με τη συμμετοχή παγκοσμίου βεληνεκούς θεσμικών επενδυτών. Η προσφορά υπερκαλύφθηκε 12 φορές, αποτελώντας νέο ρεκόρ για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα. Η τιμή διάθεσης των μετοχών που προσφέρθηκαν διαμορφώθηκε 42% υψηλότερα από την προηγούμενη έκδοση του Νοεμβρίου.

Η επιστροφή στην επενδυτική κατηγορία έχει αφήσει θετικά σημάδια, όπως αποδεικνύουν οι πρόσφατες εκδόσεις ομολόγων. Το Φεβρουάριο του 2024, το ελληνικό δημόσιο άντλησε 4 δισ. ευρώ από 10ετές ομόλογο, με αναλογία κάλυψης που ξεπέρασε το 8,75x. Επίσης, οι εκδόσεις κρατικών ομολόγων μέχρι σήμερα έχουν συνοδευτεί από 74 δισ. ευρώ σε προσφορές.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η εκδοση ομολόγων εντός του 2024 συνοδεύεται από χαμηλές μεσοσταθμικές αποδόσεις συγκριτικά με το 2023. Αυτή η τάση συμβαδίζει με την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και δημιουργεί θετικό κλίμα για περαιτέρω επενδύσεις.

Η Eurobank και η Alpha Bank είναι δύο τράπεζες που προχώρησαν σε αξιοσημείωτες εκδόσεις ομολόγων. Η τελευταία μάλιστα, τον Σεπτέμβριο, ευχαριστήθηκε σημαντικές προσφορές, υπερκαλύπτοντας κατά 8,3 φορές το ζητούμενο ποσό. Αντίστοιχα, η Πειραιώς σημείωσε εντυπωσιακή ζήτηση κατά τις εκδόσεις της, με συνολικά βιβλία εντολών που ξεπέρασαν κατά πολύ τις προσφορές.

Πηγή: newsbeast.gr