Αύξηση Τιμών Κατοικιών στην Ελλάδα το Τρίτο Τρίμηνο του 2024 λόγω Ζήτησης Φοιτητικών Σπιτιών και Καλοκαιριού

Αύξηση Τιμών Κατοικιών στην Ελλάδα το Τρίτο Τρίμηνο του 2024 λόγω Ζήτησης Φοιτητικών Σπιτιών και Καλοκαιριού


Η ανοδική πορεία των μέσων τιμών ενοικίασης και πώλησης κατοικιών κατά το τρίτο τρίμηνο του 2024 οφείλεται κυρίως στην έντονη ζήτηση για φοιτητικά σπίτια, λόγω της ανακοίνωσης των βάσεων και της έναρξης της ακαδημαϊκής χρονιάς. Η καλοκαιρινή περίοδος, η οποία παραδοσιακά ενισχύει τη ζήτηση κατοικιών, λειτούργησε ως επιπλέον παράγοντας. Σύμφωνα με την ανάλυση του Spitogatos Insights, οι μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης αυξήθηκαν κατά 6,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023, και οι τιμές ενοικίασης κατέγραψαν αύξηση 7,6%.

Οι πιο ακριβές περιοχές για αγορά κατοικίας βρίσκονται στα Νότια Προάστια της Αθήνας, στις Κυκλάδες, στα Βόρεια Προάστια της Αθήνας, στη Λευκάδα και στον Πειραιά. Για την ενοικίαση κατοικίας, οι ίδιες περιοχές παραμένουν στην κορυφή, με την προσθήκη της Χαλκιδικής, όπου αυξάνονται οι τιμές λόγω της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Αντίθετα, οι πιο προσιτές περιοχές για αγορά κατοικίας εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα, κυρίως στην Καστοριά και την Περιφέρεια Φλώρινας. Στον τομέα της ενοικίασης, οικονομικότερα ευρήματα συναντούμε στο Κιλκίς, την Πέλλα, και άλλα σημεία του νομού Θεσσαλονίκης.

Η μεγαλύτερη αύξηση των τιμών πώλησης κατοικιών καταγράφηκε στην περιφέρεια Πειραιά, φτάνοντας το 27,8%, ενώ στην ενοικίαση, το Υπόλοιπο Νομού Θεσσαλονίκης παρουσίασε αύξηση 20%. Στην Αττική, οι περιοχές με τις πιο ακριβές τιμές για αγορά περιλαμβάνουν τη Βουλιαγμένη, τη Βούλα και τη Γλυφάδα. Στην ενοικίαση, οι πρώτες θέσεις κατέχουν και πάλι οι ίδιες περιοχές, με τις πιο προσιτές επιλογές να βρίσκονται στα Δυτικά Προάστια και στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι σημαντικότερες αυξήσεις τιμών στην Αττική εντοπίζονται σε περιοχές του Πειραιά, όπως το κέντρο του Πειραιά, και στα Προάστια, με τις μεγαλύτερες ετήσιες μεταβολές να καταγράφονται εκεί. Οι αντίστοιχες περιοχές της Θεσσαλονίκης εμφανίζουν επίσης αυξήσεις, κυρίως στα Προάστια, όπως η Μενεμένη και ο Εχέδωρος.

Πηγή: newsbeast.gr