Αύξηση τιμών κατοικιών στην Αθήνα και τα προάστια με έμφαση στην ενεργειακή απόδοση

Αύξηση τιμών κατοικιών στην Αθήνα και τα προάστια με έμφαση στην ενεργειακή απόδοση


Η ενεργειακή κλάση των ακινήτων γίνεται ολοένα και πιο ουσιαστικός παράγοντας για τον τομέα των ακινήτων στην Αθήνα. Οι τιμές πώλησης και ενοικίασης επηρεάζονται διαρκώς από την ενεργειακή απόδοση των κατοικιών, καθώς οι ευρωπαϊκές οδηγίες και η ελληνική νομοθεσία, όπως το πρόγραμμα «Εξοικονομώ», έχουν προσδώσει μεγαλύτερη σημασία σε αυτό το στοιχείο για την εκτίμηση των εμπορικών αποδόσεων.

Ο SPI, ο δείκτης τιμών του Spitogatos, έχει καταγράψει τις εξελίξεις στις τιμές κατοικιών προς πώληση και ενοικίαση από το 2021 μέχρι σήμερα. Σε επίπεδο πωλήσεων, οι υψηλότερες ζητούμενες τιμές για κατοικίες υψηλής ενεργειακής κλάσης (A+, A, B+, B) εντοπίζονται στα Νότια Προάστια της Αθήνας με 4.636 ευρώ/τ.μ., ενώ η χαμηλότερη καταγράφεται στα Ανατολικά Προάστια (2.800 ευρώ/τ.μ.), με την μεγαλύτερη αύξηση τιμής 52,4% κατά την ίδια περίοδο.

Σε ό,τι αφορά τις κατοικίες με χαμηλή ενεργειακή κλάση (F, G), οι τιμές πώλησης είναι πιο χαμηλές, με την κατώτερη μέση τιμή να βρίσκεται στα Δυτικά Προάστια (1.429 ευρώ/τ.μ.) και την ανώτερη στα Βόρεια Προάστια (2.514 ευρώ/τ.μ.). Το 2021 μέχρι σήμερα καταγράφεται αύξηση 29,9% στις τιμές κατοικιών χαμηλής ενεργειακής κλάσης στα Δυτικά Προάστια.

Στην αγορά ενοικίασης, τα Νότια Προάστια παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικιών με υψηλή ενεργειακή κλάση, φτάνοντας τα 15,3 ευρώ/τ.μ., και παρατηρείται αύξηση 36% από το 2021 έως το 2024. Οι κατοικίες μεσαίας ενεργειακής κλάσης καταγράφουν υψηλότερη τιμή ενοικίασης στα Νότια Προάστια (12,0 ευρώ/τ.μ.), ενώ η χαμηλότερη βρίσκεται στα Δυτικά Προάστια (8,1 ευρώ/τ.μ.).

Η κατοικία με χαμηλή ενεργειακή κλάση δείχνει επίσης αυξητικές τάσεις στην ενοικίαση, με τα Βόρεια Προάστια να έχουν την υψηλότερη μέση τιμή (10,9 ευρώ/τ.μ.) και τα Δυτικά Προάστια την πιο οικονομική επιλογή (8,0 ευρώ/τ.μ.). Σημαντική αύξηση σημειώνεται και στα Ανατολικά Προάστια για τις κατοικίες χαμηλής ενεργειακής κλάσης, με 38,2% από το 2021 έως το 2024.

Η προσφορά κατοικιών υψηλής ενεργειακής απόδοσης είναι κυρίως συγκεντρωμένη στα Νότια Προάστια, όπου διατίθεται το 40% των διαθέσιμων κατοικιών αυτού του τύπου. Στα Βόρεια και Νότια Προάστια, μαζί με το κέντρο, περίπου το 85% των διαθέσιμων κατοικιών προς ενοικίαση έχει υψηλή ενεργειακή κλάση.

Πηγή: newsbeast.gr