Το θετικό κλίμα στην αγορά ακινήτων συνεχίζεται για μία ακόμα χρονιά, με διαφορετικούς ρυθμούς ανά κλάδο και περιοχή. Ωστόσο, απαιτούνται άμεσες και σαφείς λύσεις σε θεσμικά και νομικά ζητήματα, προκειμένου να διασφαλιστεί η κατάσταση της αγοράς για εγχώριους και ξένους επενδυτές. Αυτή η ανάλυση προήλθε από τις τοποθετήσεις πολλών εκπροσώπων του κλάδου κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Prodexpo.
Όπως ανέφερε ο κ. Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αττικής, η αγορά ακινήτων βρίσκεται σε άνοδο για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, αν και αυτό συμβαίνει με ένα μονοψήφιο ποσοστό. Υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση, αν και τα προγράμματα «Σπίτι μου» ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα στη ζήτηση. Ο κ. Δημήτρης Μελαχροινός, CEO του Spitogatos Group, επιβεβαίωσε αυτή την τάση με στοιχεία που δείχνουν αύξηση 7% το τρίτο τρίμηνο του 2024. Η έντονη ανάγκη για φοιτητικά σπίτια και η θερινή περίοδος ενισχύουν τη ζήτηση, με τις μέσες τιμές πώλησης κατοικιών να σημειώνουν αύξηση 6,8%.
Σύμφωνα με τον Γιώργο Γαβριηλίδη, CEO της Elxis Greek Real Estate Services BV, η Ελλάδα προσελκύει ξένους επενδυτές στον τομέα των εξοχικών κατοικιών, με τις τιμές να κυμαίνονται μεταξύ 270.000 και 370.000 ευρώ για κτίσματα δύο έως τριών υπνοδωματίων. Η ζήτηση για παραθεριστικές κατοικίες αυξάνεται, εν μέρει λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις δεν φαίνεται να αποτελούν τη ρίζα των στεγαστικών προβλημάτων που παρατηρούνται, όπως ανέφερε ο Κωνσταντίνος Κιάμος, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων. Οι 100.000 έως 120.000 βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ελλάδα αντιπροσωπεύουν μόνο το 1% του συνολικού στεγαστικού αποθέματος. Ο ίδιος τόνισε την οικονομική συνεισφορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων, η οποία ανέρχεται σε 5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Σχετικά με τα νομικά ζητήματα, η Δίκα Αγαπητίδου, γενική διευθύντρια της Αθηναϊκής Οικονομικής / JLL, επισήμανε ότι η αβεβαιότητα που προκύπτει από τις ρυθμίσεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) επηρεάζει αρνητικά την αγορά. Οι δήμοι εκφράζουν ανησυχίες για καταστροφή του περιβάλλοντος, ενώ παρατηρείται έλλειψη σωστής διαβούλευσης κατά τη νομοθέτηση.
Από την άλλη πλευρά, ο Δημήτρης Μπινιάρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδας, αντέτεινε ότι οι αλλαγές στην Golden Visa μπορεί να είναι επιβλαβείς για την προσέλκυση ξένων επενδυτών, αναφερόμενος στην επιτυχία του προγράμματος και την αναστάτωση που προκάλεσαν οι διαδοχικές τροποποιήσεις του.
Ωστόσο, τα περισσότερα προβλήματα σε σχέση με την ιδιοκατοίκηση αναδείχθηκαν από την Βασιλική Βλαχοστεργίου, η οποία τόνισε ότι οι αξίες των οικιστικών ακινήτων έχουν αυξηθεί με διψήφια ποσοστά, φτάνοντας σε αύξηση 90% στην Αθήνα από το 2017. Το ποσοστό ιδιοκατοίκησης έχει μειωθεί στο 69,6% για την Ελλάδα, καθώς και στο 64% για την Αθήνα.
Πηγή: newsbeast.gr