Αύξηση Τιμών Ενοικίων και Κατοικιών στην Ευρώπη με Εξαίρεση την Ελλάδα

Αύξηση Τιμών Ενοικίων και Κατοικιών στην Ευρώπη με Εξαίρεση την Ελλάδα


Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει γίνει μια εξαίρεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τις τιμές των ενοικίων. Από το 2010 έως το 2024, ενώ τα ενοίκια αυξήθηκαν σε 26 από τις 27 χώρες της ΕΕ, στην Ελλάδα καταγράφηκε μείωση κατά 18%. Αυτή η πτώση οφείλεται κυρίως στην παρατεταμένη οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα από τη δεκαετία του 2010, η οποία μείωσε την αγοραστική δύναμη και τη ζήτηση για στέγαση. Παρόλο που παρατηρείται μια πρόσφατη ανάκαμψη στην αγορά, τα ενοίκια παραμένουν χαμηλότερα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι τιμές των κατοικιών στην Ευρώπη αυξάνονται συνεχώς, με τις περισσότερες χώρες της ΕΕ να καταγράφουν εντυπωσιακές αυξήσεις. Κατά τη διάρκεια της περιόδου από το 2010 μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2024, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν πιο έντονα από τις τιμές των ενοικίων σε 20 κράτη-μέλη της Ένωσης. Οι πιο σημαντικές αυξήσεις παρατηρήθηκαν στην Εσθονία (+232%) και στην Ουγγαρία (+218%), ενώ χώρες όπως η Λιθουανία και η Λετονία κατέγραψαν επίσης μεγάλες αυξήσεις.

Η γενική εικόνα δείχνει ότι οι τιμές των κατοικιών στην Ευρώπη συνέχισαν να αυξάνονται κατά 1,3% στην Ευρωζώνη και κατά 2,9% στην ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023. Αυτό υποδηλώνει τη συνεχιζόμενη ζήτηση για κατοικίες σε πολλές χώρες, με επιρροές όπως ο πληθωρισμός και η οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία να συμβάλλουν σε αυτή την τάση.

Ενδεικτικά στοιχεία αποκαλύπτουν ότι οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη βίωσαν στασιμότητα ή μείωση των τιμών των ενοικίων, ενώ στην Κύπρο οι τιμές παρέμειναν αναλλοίωτες και στην Ιταλία υπήρξε μείωση κατά 5%. Αντίθετα, οι οικονομικές πιέσεις και οι αλλαγές στη ζήτηση στέγασης διαμόρφωσαν τις τιμές σε χώρες που υπήρξαν από τις πιο ενισχυμένες μετά την κρίση του 2008-2010.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι τιμές των κατοικιών αυξάνονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες χάρη στην αυξημένη ζήτηση από ξένους επενδυτές, ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές, υποδηλώνοντας ότι η αγορά ακινήτων στην Ευρώπη διατηρεί δυναμική. Για την Ελλάδα, παρ’ ότι υπάρχουν αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων, οι τιμές των ενοικίων αν και φαίνεται να αυξάνονται, παραμένουν χαμηλότερες σε γενικούς όρους και συνεχίζουν να αντλούν από τις προηγούμενες οικονομικές συνθήκες.

Πηγή: newsbeast.gr