Αύξηση τιμής και διάθεση πετρελαίου θέρμανσης για τον χειμώνα του 2023

Αύξηση τιμής και διάθεση πετρελαίου θέρμανσης για τον χειμώνα του 2023


Ξεκινώντας με την εισαγωγή του πετρελαίου θέρμανσης την Τρίτη 15/10, οι τιμές φαίνεται να πιέζονται ανοδικά λόγω των πρόσφατων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Ο Νίκος Παπαγεωργίου, Πρόεδρος Βενζινοπωλών Αττικής και Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, σημείωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 ότι η αρχική τιμή έναρξης συζητούταν στο 1,10 ευρώ, αλλά πλέον έχει φτάσει το 1,15 ευρώ, με πιθανότητα να ξεπεράσει το 1,20 ευρώ σε απομακρυσμένες περιοχές και νησιά.

Γνωρίζοντας την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης τα τελευταία χρόνια, ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε ότι πέρυσι η τιμή κυμάνθηκε γύρω από το 1,38 ευρώ, με παρόμοια τιμή και την προηγούμενη χρονιά. Επισημαίνοντας την επιδότηση που είχε δοθεί τότε από την κυβέρνηση, τόνισε πως η τιμή θα μπορούσε κανονικά να είναι πολύ υψηλότερη. Μάλιστα, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία, οι οποίες είχαν μεγάλη επίδραση στις ανάγκες της αγοράς και στις τιμές.

Σχετικά με τις πιθανές συνέπειες ενός χτυπήματος σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Μέσης Ανατολής, ο Πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία του ότι η αγορά μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά. Αντιλαμβάνεται ότι παράγοντες όπως οι ισοτιμίες και οι διεθνείς εξελίξεις είναι σημαντικοί για τη διαμόρφωση των τιμών. Αντιθέτως, ανέφερε ότι η προοπτική αύξησης των ποσοτήτων από τον ΟΠΕΚ κοντά στα Χριστούγεννα θα μπορούσε να προσφέρει κάποια ανακούφιση.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων έχει ζητήσει μια οριζόντια επιδότηση για τις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, αλλά η κυβέρνηση έχει ενημερώσει ότι αυτό δεν είναι εφικτό. Ο κ. Παπαγεωργίου υπογράμμισε την ανάγκη για την επιδότηση που θα βοηθήσει τους καταναλωτές, αλλά και την απαραίτητη διαδικασία υποβολής αιτήσεων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Αναμένοντας την καλή τιμή έναρξης, οι πρατηριούχοι άρχισαν να δέχονται προπαραγγελίες από καταναλωτές, ειδικά καθότι οι δεξαμενές ήταν άδειες πέρυσι. Ο κ. Παπαγεωργίου σημείωσε ότι η κίνηση αναμένεται να είναι έντονη, ιδιαίτερα στις περιοχές από τη Θεσσαλία και βόρεια.

Πηγή: newsbeast.gr