Περισσότεροι από 200.000 συνταξιούχοι έχουν δηλώσει την εργασία τους από την αρχή του έτους, με τον αριθμό αυτό να ξεπερνά κατά πολύ την αρχική εκτίμηση και την αντίστοιχη περσινή περίοδο, όπου μόλις 35.000 είχαν προχωρήσει σε αυτήν την ενέργεια. Η νέα νομοθεσία που τροποποίησε τις συνθήκες απασχόλησης των συνταξιούχων έχει οδηγήσει σε θεαματική αύξηση του αριθμού των εργαζομένων συνταξιούχων, προσφέροντας σημαντικά οφέλη, τόσο στους ίδιους όσο και στα κρατικά έσοδα και τον ΕΦΚΑ.
Υπό το νέο καθεστώς, οι απολαβές τους έχουν αυξηθεί, με ετήσια οφέλη που κυμαίνονται από 1.200 έως 2.500 ευρώ, ανάλογα με τη σύνταξη και τον μισθό που λαμβάνουν. Μετά την αφαίρεση των φόρων, οι συνταξιούχοι διατηρούν ακόμα ένα σαφές οικονομικό όφελος. Παράλληλα, τα αυξημένα έσοδα από τις εισφορές ενισχύουν τα δημόσια έσοδα, καθώς περισσότερος κόσμος δηλώνει την εργασία του τώρα που έχει καταργηθεί η παρακράτηση του 30% στη σύνταξη.
Η ραγδαία αύξηση των εργαζόμενων συνταξιούχων έχει νοικοκυρέψει τα έσοδα του ΕΦΚΑ, με εκτιμήσεις να δείχνουν ότι ίσως υπερβούν τα 300 εκατ. ευρώ ετησίως. Ως αποτέλεσμα, το Υπουργείο Εργασίας έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί καλύτερα τα μέτρα ελάφρυνσης, όπως η προγραμματισμένη μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), που ζητούν από καιρό οι συνταξιούχοι.
Η κυβέρνηση έχει επίσης αναθέσει σε ειδική ομάδα εργασίας την επεξεργασία προτάσεων για τη βελτίωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης, δια μέσου της αναμόρφωσης του συστήματος έτσι ώστε να είναι πιο δίκαιο και να μην υπονομεύει τις συντάξεις που έχουν οριστεί ως ελάχιστο όριο.
Αξιοσημείωτο είναι ότι στο ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών) έχουν συγκεντρωθεί 16 δισ. ευρώ, διασφαλίζοντας την οικονομική σταθερότητα του ασφαλιστικού συστήματος στο μέλλον. Αυτή η συσσώρευση κεφαλαίων επιτρέπει στην κυβέρνηση να εξετάσει τη δυνατότητα μείωσης του ρυθμού συγκέντρωσης επιπλέον εισφορών.
Η αύξηση των εργαζομένων συνταξιούχων έχει προσφέρει σημαντικά οφέλη για τις επιχειρήσεις, οι οποίες δεν μπορούσαν να βρουν εργαζομένους και τώρα έχουν καλύψει τις ανάγκες τους μέσω αυτής της διαδικασίας. Εν κατακλείδι, η νέα νομοθεσία έχει δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για όλους τους εμπλεκόμενους και αποτελεί μια αμοιβαία ωφέλιμη λύση σε μια περίπλοκη κατάσταση.
Πηγή: newsbeast.gr